Pandemie ve světě: Anglie otevře obchody, kadeřnictví i zoo

Události: Británie rozvolňuje koronavirová opatření (zdroj: ČT24)

V Portugalsku v neděli po více než dvouměsíční uzávěře otevírají muzea i terasy kaváren. Země postoupila do druhé etapy uvolňování a pozvolností kroků se chce vyhnout novému nárůstu případů koronaviru. Všichni občané Anglie by pak měli mít od pátku přístup ke dvěma rychlotestům na koronavirus týdně. Premiér Boris Johnson rovněž potvrdil, že od příštího týdne mohou otevřít provozovny jako kadeřnictví, posilovny nebo třeba knihkupectví.

Po prvních stupních základních škol, které jsou v provozu už od poloviny března, nyní nastoupí i druhý stupeň.

Některá omezení společenských aktivit zůstávají v platnosti. V kavárnách, které mají terasy, mohou u stolu sedět maximálně čtyři lidé, muzea musejí upravit otevírací dobu, na vnitřních sportovištích jsou stále zakázány kolektivní sporty.

„Čekáme jen velmi málo návštěvníků,“ sdělil ředitel paláce Pena v Sintře nedaleko Lisabonu António Nunes Pereira. „Skutečnou obnovu provozu očekáváme až v létě, až bude v Evropě víc očkovaných lidí,“ dodal Pereira, který spravuje jedno z nejnavštěvovanějších míst země. V roce 2019 palác, jehož zahrady pomáhal koncipovat zahradní architekt českého původu Václav Cífka, navštívily skoro dva miliony lidí, z nichž 85 procent byli cizinci.

V Portugalsku začal počet nákaz stoupat po vánočních svátcích, což vedlo k rychlému naplnění kapacit nemocnic. Vláda v půlce ledna musela vyhlásit druhou uzávěru a později zavřela také školy. Aby je mohla znovu otevřít, umožnila očkování vyučujících a spoléhá také na testování.

Za 14 dní uvolní střední školy a univerzity

V další fázi uvolňování, která má začít 19. dubna, přijdou na řadu střední školy, univerzity a kulturní sály. Restaurace si budou muset na zprovoznění počkat na začátek května.

Portugalsko epidemickou situaci ověřuje po dvou týdnech a jednotlivá města mají možnost v případě nárůstu případů restrikce znovu zavést.

Omezení týkající se cestování zůstávají v platnosti. Až do poloviny dubna zůstanou zachovány kontroly na pozemních hranicích se Španělskem a stále je pozastaveno letecké spojení s Británií a Brazílií. V zemi se od začátku epidemie nakazilo koronavirem přes 823 tisíc lidí a na komplikovaný průběh covidu-19 zemřelo 16 876 lidí.

V Anglii zavádí dva rychlotesty v týdnu a uvolní opatření

Od pátku by měli mít všichni lidé v Anglii k dispozici dva rychlotesty na týden. Další části Spojeného království Skotsko, Wales a Severní Irsko upraví rychlotestování vlastním rozhodnutím.

Testy, které poskytnou výsledek do třiceti minut, budou zdarma a k dispozici na testovacích místech, v lékárnách a také je bude distribuovat pošta. Ministerstvo zdravotnictví si od toho slibuje, že to v době uvolňování restrikcí zabrání novému nárůstu případů. Kritici naopak hovoří podle stanice BBC o „skandálním“ plýtvání penězi.

Premiér Boris Johnson pak v pondělí po jednání s vládou o dalším uvolňování v Anglii potvrdil, že od příštího týdne mohou otevřít provozovny jako kadeřnictví, posilovny nebo třeba knihkupectví. 

Od 12. dubna se tak otevřou obchody, jež neprodávají jen nezbytné zboží, vnější prostory restaurací nebo také kadeřnictví. Anglie tak pokračuje v pozvolném uvolňování protiepidemických opatření čtyři týdny po prvním rozvolňovacím kroku, jímž bylo znovuotevření škol. Provoz mohou obnovit také zoologické zahrady či autokina. Zrušen bude i zákaz vícedenních pobytů mimo domov. Johnson řekl, že očkování v Británii zdárně pokračuje a počty nově nakažených klesají.

Francie šetří tajně otevřené luxusní restaurace

Francouzské úřady se zabývají tvrzením, že někteří ministři a další lidé chodili v Paříži do utajovaných restaurací a porušovali tak přísná epidemická opatření. Zprávu o existenci tajných luxusních podniků přinesla soukromá televizní stanice M6.

Všechny restaurace jsou ve Francii od října zavřené a země kvůli stále špatné epidemické situaci vyhlásila další omezení.

Pařížský prokurátor Rémy Heitz v neděli oznámil, že po odvysílání reportáže bylo zahájeno trestní vyšetřování. Cílem je podle něj zjistit, zda se takové akce konaly, kdo je organizoval a kdo se účastnil.

Svědek, jehož televize neidentifikovala a jehož hlas byl v reportáži pozměněn, řekl, že na akce chodili i ministři. Bloggeři a uživatelé sociálních sítí zjistili, že tímto svědkem byl Pierre-Jean Chalençon, který řídí luxusní pařížský podnik Palais Vivienne. Ve svém prohlášení pro agenturu AFP Chalençon přiznal, že byl zdrojem informace, ale nezopakoval tvrzení, že na sešlosti chodili ministři. Uvedl, že v tomto směru jen žertoval.

Členové vlády popřeli, že by věděli o konání podobných akcí, a ministr vnitra Gérald Darmanin požádal policii, aby věc prošetřila.

Vládní mluvčí Gabriel Attal v neděli večer řekl, že úřady vyšetřují informace o tajných večírcích a návštěvách restaurací několik měsíců. Vyšetřování zatím vedlo ke 200 lidem, kterým hrozí „přísné tresty“. „Ministři musejí jít příkladem a musejí být bezúhonní,“ prohlásil Attal. Uvedl rovněž, že tvrzení o ministerských návštěvách tajných podniků nevěřil ani na vteřinu.