Pátrání po viníkovi rozsáhlého znečištění břehů v Izraeli je zatím bez výsledků

Izrael rozšířil pátrání po lodi, z níž před několika dny nedaleko jeho břehů unikla ropná látka a znečistila pláže od jižního Libanonu až po jih Izraele. Původně byl v podezření řecký ropný tanker Minerva Helen, na nějž Izrael poslal vyšetřovací tým. Ministerstvo ochrany životního prostředí ale oznámilo, že tato loď za ekologickou zkázu odpovědná není.

Vyloučila to i firma, které plavidlo patří. Vyšetřovatelé proto dál pátrají po lodi, která 11. února plula ve vzdálenosti asi 50 kilometrů od izraelských břehů a z níž toxická látka zřejmě unikla.

Únik způsobil podle ochránců přírody ekologickou katastrofu s následky, jejichž odstranění potrvá několik let. Lepkavý černý olejnatý maz z pláží nyní odstraňují tisíce dobrovolníků a vojáků a snaží se také zachránit postižené živočichy.

Situací trpí i rybáři z pobřežních vesnic, protože vláda tento týden vydala zákaz prodeje úlovků z moře.

Rozsáhlé vyšetřování

Ministerstvo životního prostředí spolupracuje s evropskými agenturami a zpočátku se zaměřilo na deset lodí, které mohly být za únik odpovědné. Některé z nich už byly ze seznamu vyřazeny, ale pátrání se rozšiřuje na další plavidla.

„Ten únik má svého původce. Nehodláme pominout zločin spáchaný na životním prostředí a učiníme vše, abychom viníka našli,“ prohlásila ministryně ochrany životního prostředí Gila Gamlielová.  

Mazem je pokryto devadesát procent izraelského středomořského pobřeží o délce téměř 200 kilometrů. Podle AP se tam vyplavilo tisíc tun ropné látky.