Izraeli pomohly vysoké pokuty a schopnost zorganizovat masivní očkování

Zpravodaj Borek o izraelských lockdownech a očkování (zdroj: ČT24)

Izrael zavedl celkem tři tvrdé lockdowny, ten poslední loni v prosinci se začátkem očkovací kampaně, a v těchto dnech si může dovolit částečně rozvolnit. Jak se vládě podařilo zvládnout ne zcela poslušnou společnost, přiblížil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

Ve všech třech lockdownech vláda drasticky omezila volný pohyb. V prvním případě na pouhých sto metrů od bydliště, v dalších na kilometr. „Policie na silnicích kontrolovala řidiče a vyžadovala dokumenty o tom, že třeba i jen dvacetikilometrová cesta má odůvodněnou výjimku,“ popisuje zpravodaj Borek. Těmi byly cesty do práce, k doktorovi a za nutnými nákupy. Nebylo možné odjet jen tak na výlet.

Třetí lockdown byl spíš preventivní. Absolutní čísla nebyla zdaleka tak vysoká jako v současnosti v Česku, ale rostla. A rostl také podíl pozitivních testů. Blížilo se také masivní očkování, které by třetí vlna zkomplikovala.

Specifickým problémem při zvládání pandemie jsou ortodoxní věřící. „V zemi žije několik skupin obyvatelstva definovaných kulturně, nábožensky či etnicky, které se odlišují schopností následovat celostátně přijatá pravidla,“ přibližuje Borek. Dodává, že pravidla porušovali i mnozí sekulární lidé, kteří podváděli s průkazy na pracovní cesty. Vláda proto několikrát přistoupila ke zvyšování pokut.

Celkově Borek hodnotí přístup Izraelců k opatřením jako méně rozkolísaný než v Česku. Na jaře nezavládla taková národní jednota a solidarita a v zimě zase nepřišla tak silná vlna deziluze a bezradnosti.

Očkování

Izraeli nyní výrazně pomáhá rychlé očkování. Borek vidí několik momentů, které tomu napomohly. Prvním je včasný, rychlý a agilní přístup k nákupu velkého množství vakcín. Druhým pak schopnost tamních zdravotních pojišťoven zúřadovat obrovské množství klientů a adresně je oslovovat v kombinaci se vstřícností lidí.

„Izrael díky tomu dosahoval od začátku objemů nepředstavitelných pro současné Česko. Sto tisíc naočkovaných denně nebylo výjimkou,“ vyzdvihl Borek.

Potvrdil, že Izrael vede takzvanou vakcínovou diplomacii a pomáhá především těm zemím, které se za něj nejvíce staví v jeho komplikovaných vztazích se sousedy. Český tradičně silně proizraelský postoj tak stojí za dodávkou pěti tisíc dávek vakcíny Moderna.

Zemí, kterým se tamní vláda rozhodla takto pomoci, je už asi dvacet. To znamená docela velké objemy dávek, které pak chybí doma, a to vyvolává kritiku části společnosti i politické reprezentace.