Demokraté v pondělí odstartují druhý soud s Trumpem

Ústavní žaloba na bývalého prezidenta USA dorazí na půdu Senátu v pondělí. Oznámil to předseda demokratické většiny v horní komoře Kongresu Chuck Schumer. Odstartuje tak už druhý soud s Donaldem Trumpem, který je obviněn z podněcování ke vzpouře kvůli útoku jeho příznivců na Kapitol.

„Bude soud. Nancy Pelosiová mne informovala, že žaloba bude Senátu dodána v pondělí,“ nechal se v pátek slyšet Schumer. Po jeho vyjádření to potvrdila i sama předsedkyně Sněmovny reprezentantů. Dolní komora Kongresu se na znění žaloby dohodla minulý týden.

Lídr republikánské senátní menšiny Mitch McConnell se podle agentury AP snažil odložit zahájení procesu na únor a dát Trumpovi čas na přípravu. Demokraté podle AP ale dávají najevo, že chtějí kauzu co nejrychleji vyřídit, aby se Bidenova administrativa mohla věnovat dalším záležitostem.

Agentura Reuters napsala, že Schumer neoznámil, kdy druhý proces s Trumpem začne. Server Politico uvádí, že podle senátních pravidel má jednání začít do jednoho dne po odeslání žaloby ze Sněmovny reprezentantů. Schumer se ale s McConnellem může dohodnout na jiném časovém harmonogramu.

McConnell žádá pro Trumpa čas na přípravu

Podle AP McConnell prosazuje, aby proces začal 28. ledna, ale pak má Senát dát Trumpovým obhájcům a prokurátorům sněmovny dva týdny na přípravu. Projednávání by pak mělo začít v půlce února.

„Tento impeachment začal ve Sněmovně bezprecedentně rychlým tempem a s minimální procedurou. V Senátu nelze pokračovat nedostatečným způsobem, který bývalému prezidentovi Trumpovi upře náležitý proces nebo který poškodí Senát či prezidentskou funkci,“ sdělil McConnell.

Jak uvádí Politico, zatím je nejasné, jak se bude v Senátu nyní postupovat. Většina demokratů a republikánů se ale shoduje, že proces bude kratší než třítýdenní jednání v případě prvního impeachmentu. Jasné zatím není, zda Senát povolá svědky.

Podle Politica začal Trump brát žalobu vážně a dává dohromady tým obhájců. Najal například advokáta Butche Bowerse, který v minulosti zastupoval několik vysoce postavených republikánů. Na to, aby byl Trump odsouzen, by muselo spolu s padesáti demokratickými senátory hlasovat nejméně sedmnáct jejich republikánských kolegů.

Stanice CNN k předpokládanému dění v Senátu uvedla, že pokud se komora nedohodne na odkladu, pak bude muset soudní jednání začít v úterý. Ten den budou zřejmě ustaveni předseda soudu a senátoři, kteří budou v roli porotců. Ve středu by pak mohla začít debata.

Trump jako vůbec první americký prezident čelí impeachmentu podruhé. V prvním případě šlo o vyšetřování jeho snahy využít Ukrajinu k získání kompromitujících materiálů na tehdejšího soka v prezidentských volbách Joea Bidena a jeho rodinu. Senát ovládaný republikány tehdy Trumpa obvinění zprostil. V tomto případě je žaloba reakcí na Trumpovy projevy k příznivcům, z nichž část 6. ledna zaútočila na Kapitol. O život přišlo pět lidí.