Výtržníci v americkém Kapitolu cílili i na novináře. Nadávali, vyhrožovali a ničili techniku za statisíce

Budova Kapitolu v americkém Washingtonu obvykle bývá pro novináře bezpečné místo. Jediný boj, který se na místě odehrává, je ten politický. Ve středu to neplatilo, sídlo amerického Kongresu se změnilo doslova v bojiště, kde i novináři byli terčem. Na dveřích po demonstrantech podporujících prezidenta Donalda Trumpa zůstalo vyryté heslo „zavraždit média“, reportérské týmy přišly o kamery, stativy a další techniku. Většina se shoduje – je to výsledek politiky končícího prezidenta. Jak nebezpečný pro novináře byl v týdnu Washington, ukáže pořad Newsroom ČT24.

Záběry demonstrantů před i uvnitř amerického Kapitolu obletěly a šokovaly téměř celý svět. Při jejich natáčení ale reportéři nasazovali vlastní životy. Rozlícený dav podporovatelů Donalda Trumpa, kteří vtrhli do budovy v den, kdy měli politici potvrdit vítězství Joa Bidena, totiž mířil i na ně. A nezůstalo jen u nadávek.

„Tam, kde se to stalo, jsem natáčel možná před dvěma měsíci a vím, jak poklidné místo to je. Přichází tam média, mají tam vstupy, připojení na internet. A najednou na stejném místě vidím, jak někdo ničí kameru a lije vodu do techniky mohutné a respektované agentury AP. Tohle není nic dobrého,“ popisuje své pocity bývalý zpravodaj v USA a zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT Martin Řezníček.

Média mají v Kapitolu podobně jako v Bílém domě korespondenty, kteří se výhradně věnují zprávám z daného prostředí. V budově Kongresu jsou pro ně vyhrazené kanceláře i další prostory. Ve středu reportovali doslova za běhu. Reportéři měli roztřesený hlas, roztřesený byl většinou i obraz, živé vstupy byly často nedokončené. Přesto jejich práci diváci ocenili, například americká stanice CNN ten den zaznamenala rekordní sledovanost.

„Byli na mě zlí jenom proto, že patřím k novinářům“

Přesto se čeští novináři znalí amerického prostředí shodují, že podobný výpad Trumpových fanoušků vůči médiím se dal očekávat.

„Jak honili novináře a vyhrožovali jim, mě šokovalo, ale nepřekvapilo. Byla jsem na Trumpových shromážděních a vím, jak se dokáže projevit nenávist vůči novinářům a médiím, kterou má. Dělala jsem nejdřív rozhovory s obyčejnými lidmi a fanoušky, poté vystoupil Donald Trump a ti samí lidé, kteří se mnou v pohodě mluvili, pak za mnou šli a hrozili mi, bučeli na mě a byli na mě zlí jenom proto, že patřím k novinářům,“ vypráví Jana Ciglerová, která o americkém dění píše pro Deník N.

„Že šli demonstranti i proti médiím je logické vyústění kampaně Donalda Trumpa. Už v roce 2015 udělal z médií součást opozice. Prohlásil média za nepřítele lidu, pojem fake news obrátil vzhůru nohama. On seriózní médium posunul z mainstreamového média do lží,“ pokračuje Daniel Anýž z Hospodářských novin.

Blokace od Facebooku i Twitteru

Je to právě Donald Trump, který média viní z prohry v prezidentských volbách. Byl to také on, který k demonstrantům před vpádem do Kapitolu mluvil o tom, že „musí ukázat sílu“. Násilnosti, které nepřežilo pět lidí, odsoudil Trump až v pátek, tedy dva dny po události.

Dění uprostřed hlavního města ale hojně komentoval na sociálních sítích. Kvůli sdílení nepravdivých informací i tomu, že násilí ihned jednoznačně neodsoudil, jeho profil postupně zablokoval Facebook i Twitter. Twitter nejprve na dvanáct hodin, později ale úplně, Facebook do konce volebního období.

„Tohle je jedna z věcí, která se bude řešit dlouho po jeho prezidenství. Trump ukázal na velký problém sociálních sítí a to, že nejsou zodpovědné za obsah, který se tam zveřejňuje. To si musí vyřešit,“ upozorňuje Anýž.

Reportáže a rozhovory reagující na neklid v USA odvysílá nedělní Newsroom ČT24.