Místo vleků pokuty a koně. S lyžováním to jde v mnoha zemích z kopce

Události: Lyžařskou sezonu v Evropě ovlivnil koronavirus (zdroj: ČT24)

Letošní lyžařská sezona je poznamenaná protikoronavirovými opatřeními. Mnoho zemí své skiareály zatím neotevřelo, například v Itálii prodloužili zákaz nejméně do druhé poloviny ledna, omezení nakonec nařídilo i Německo, Francie nebo Slovensko. V Čechy oblíbeném Rakousku se lyžuje za přísných bezpečnostních podmínek. Za lyžováním lze ale dojet do méně obvyklých destinací, třeba do Andorry.

Loni do rakouského Schladmingu zamířilo na čtvrt milionu lyžařů z Česka. Výpadek nahradili domácí sportovci, areál ale mohou naplnit jen ze třetiny. I tak je složité dodržovat všechna bezpečnostní opatření, například zachování rozestupů. 

Rakouská vláda uzavřela na sjezdovkách bary, restaurace i hotely. V reakci na fotografie médií, které ukázaly davy lidí ve frontách bez rozestupů i roušek, hrozí koncem i vlekařům. „Snažíme se proto víc regulovat počet turistů, třeba uzavřením jednoho z parkovišť,“ reagoval provozovatel skiareálu v Präbichlu Johann Roth.

Vleky stojí, lidé přesto jedou

Ještě loni zdejší střediska počítala s tržbou v přepočtu kolem 390 miliard korun, kvůli koronavirovým omezením přijdou až o sedmdesát procent. Ještě černější scénář čeká Itálie, kde se sezona rozběhne nejdřív za čtrnáct dní.

Na příznivější vývoj epidemie čeká i Slovensko, to přistoupilo k zákazu vstupu na sjezdovky. Jenže stovky lidí ho o víkendu nerespektovaly – obdobně jako v Německu, kde policie udělovala za návštěvu svahů pokuty. 

I Francie zatím se spuštěním vleků váhá. V malém středisku Saint-Léger les Mélèzes to ale vyřešili po svém – zapřáhli koně. „Nevykouzlíme žádné zázraky, ale naši žáci budou šťastní,“ podotýká ředitel tamní lyžařské školy Frederic Dégril. 

Na lyže do Andorry

Plné svahy tak zatím hlásí méně tradiční lyžařské destinace. Návštěvníky ze zahraničí chce už příští víkend vpustit Andorra, podobný krok zvažuje Rumunsko, kde na lyžaře dohlížejí četníci. Bez větších restrikcí si zimu naplno mohou vychutnat lyžaři v ruském Soči. V olympijském areálu za přísných podmínek – a ideálního počasí – funguje většina služeb.