Papež vyzval k míru v Jemenu, lidem popřál naději

Papež František navzdory zdravotním problémům v pátek pronesl tradiční požehnání. V knihovně Apoštolského paláce po modlitbě Anděl Páně vyzval k mírovému řešení dlouholetého konfliktu v Jemenu. Vzkázal také, že pandemie koronaviru je důležitou lekcí o tom, jak důležitá je starost o bližní.

Papež ve svém novoročním požehnání obrátil pozornost k Jemenu, kde kvůli konfliktu žijí „děti bez vzdělání, léků a o hladu“. Zdůraznil také nutnost starosti o druhé a o životní prostředí. „Pandemie nás naučila, jak moc je důležité zajímat se o problémy druhých lidí a sdílet s nimi jejich starosti,“ řekl František.

Proslov papež pronesl i přes zdravotní potíže. Vatikán ve čtvrtek informoval, že se František kvůli silné bolesti zad a nohy způsobené zánětem sedacího nervu nezúčastní silvestrovské bohoslužby Te Deum ani novoroční bohoslužby. Mše místo něj odsloužili kardinálové Giovanni Battista Re a Pietro Parolin. Modlitbu Anděl Páně ale papež pronesl osobně, aniž na sobě nechal znát jakoukoli bolest, a popřál lidem „rok míru a naděje“.

Obvykle hlava katolické církve novoroční požehnání uděluje z balkónu Svatopetrské baziliky, letos se ale kvůli pandemii covidu-19 konají všechny sváteční akce uvnitř, aby se na náměstí před chrámem nescházely davy věřících. Papežova slova si mohli věřící vyslechnout živě na internetu.