Při útoku na letišti v Adenu zemřelo nejméně 13 lidí

Nejméně třináct lidí bylo zabito a desítky dalších zraněny při útoku na letiště v jemenském Adenu. Exploze a střelba se ozvaly krátce poté, co na letišti přistálo letadlo, v němž ze Saúdské Arábie přiletěla nově sestavená jemenská vláda. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podezření padá na povstalecké Hútie.

Agentura AP s odkazem na zástupce šéfa zdravotnické služby píše o 16 mrtvých a zhruba 60 zraněných. Podle nejmenovaného bezpečnostního zdroje jsou mezi zraněnými také zaměstnanci Červeného kříže. Jejich národnost nebyla blíže upřesněna.

Všichni ministři vlády letiště v bezpečí opustili a byli přepraveni do prezidentského paláce, uvedla agentura Reuters s odvoláním na místní bezpečnostní zdroje. Podle nich dopadly tři minometné střely na letištní halu. Stovky cestujících, příslušníků bezpečnostních sil i činitelů pak začaly v panice prchat do bezpečí.

Jemenský ministr pro komunikaci, který byl rovněž ve vládním speciálu, uvedl, že cílem útoku bylo patrně letadlo. To ale přistálo se zpožděním. Podle něj byly slyšet dva výbuchy a patrně šlo o útok z bezpilotního letounu.

Zmocněnec OSN pro Jemen Martin Griffiths útok odsoudil. „Přeji kabinetu, aby měl sílu čelit těžkým úkolům, které před námi stojí. Tento nepřijatelný násilný čin je tragickou připomínkou toho, jak je důležité Jemen naléhavě vrátit na cestu k míru,“ uvedl v prohlášení.

Útok na letišti v Adenu
Zdroj: Fawaz Salman/Reuters

Nově vytvořený kabinet spojuje vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, která sídlí v jihojemenském přístavním městě Aden, s jihojemenskými separatisty v rámci koalice, která bojuje proti Íránem podporovaným šíitským povstalcům Hútiům ovládajícím sever Jemenu včetně hlavního města Saná, odkud v roce 2014 vyhnali mezinárodně uznanou vládu.

Separatistická Jižní přechodná rada (STC) však letos vyhlásila v Adenu autonomii. Obě strany spolu pak na jihu země bojovaly, což zkomplikovalo snahy OSN zajistit trvalý klid zbraní. Mezinárodní koalice v čele s Rijádem, která v jemenském konfliktu podporuje Hádího vládu, tento měsíc oznámila vznik nové vládní koalice.