Ledovec Marmolada v Dolomitech roztaje do dvaceti let, odhaduje studie

Podle studie organizace Legambiente se alpské ledovce za posledních 150 let zmenšily o 60 procent. Nejhorší je situace na východě Alp. Ledovec Marmolada v Dolomitech na rakousko-Italském pomezí by se mohl zcela rozpustit za 15 až 20 let, píše se ve studii citované agenturou ANSA.

„Křehká rovnováha ve vysokohorských ledovcových prostředích byla přemožena postupem globálního oteplování,“ uvádí studie. Odtávání alpských ledovců v Itálii se podle ní výrazně zrychlilo od konce 80. let minulého století. Zpráva nabídla 12 návrhů, jak čelit klimatickým změnám, a vyzvala vládu, aby začala rychle jednat, píše agentura ANSA.

Legambiente je italská nezisková organizace založená v roce 1980. Zaměřuje se na klimatické změny, biodiverzitu nebo obnovitelné zdroje energie. Každý rok vydává zprávu o stavu životního prostředí v Itálii.

Ledové město

Tající led na Marmoladě čas od času odhalí nějaké svědectví o dobách první svétové války: mrtvého vojáka, sklady potravin, noclehárny sbité z dřevěných trámů, zbraně nebo osobní věci.

Ledovec se totiž za války stal místem unikátní stavby. Rakouští vojáci v něm vykopali labyrint ledových tunelů. Odhaduje se, že se nacházely až v hloubce padesáti metrů. Vojáci se spustili dolů trhlinami a vydlabali dvanáct kilometrů chodeb, které tvořily legendární ledové město. Italskému vojsku se ho nikdy dobýt nepovedlo a v roce 1917 se stáhlo.