Pobrexitové rozhovory pokračují. Rozpory jsou příliš velké i pro vyjednavače na nejvyšší úrovni

Studio ČT24: Nastává rozhodující fáze ve vyjednávání obchodní dohody (zdroj: ČT24)

Rozhodující závěrečná fáze jednání mezi Evropskou unií a Velkou Británií bude v Bruselu pokračovat i v dalších dnech. Shodli se na tom předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a britský premiér Boris Johnson. Ve společném prohlášení po podvečerním telefonátu uvedli, že obě strany stále nepřekonaly „zásadní rozdíly“ v trojici sporných bodů: pravidlech hospodářské soutěže, dohledu nad řešením sporů a rybolovných právech. Britská vláda je podle BBC ochotna výměnou za dohodu ustoupit ohledně zákona o vnitřním trhu.

Johnson v nejbližších dnech přijede do Bruselu zhodnotit se šéfkou EK možnosti k dosažení dohody s EU. Ve čtvrtek tam začne summit unijních lídrů.

„Požádali jsme naše hlavní vyjednavače a jejich týmy, aby připravili přehled zbývajících rozporů k diskusi na osobním setkání v Bruselu v následujících dnech,“ uvedli politici v resumé telefonátu.

Šéfové vyjednávacích týmů Michel Barnier na unijní a David Frost na britské straně se k přímým rozhovorům vrátili po jednodenní pauze v neděli.

O den dříve dostali od von der Leyenové a Johnsona pokyn, aby zkusili překonat dlouhé měsíce trvající rozpory v poslední trojici témat, které zbývá vyřešit: pravidlech hospodářské soutěže, dohledu nad řešením sporů a právech na rybolov v britských vodách.

Události ČT: Rybáři ve Folkestone se těší na konec přechodného období, v Calais ale roste nervozita (zdroj: ČT24)

Diplomaté: Situace je stále otevřená, ale choulostivá

Diplomaté na obou stranách se shodují, že na dosažení shody, kterou musí schválit parlamenty na obou stranách, zbývá již jen několik dní a šance jsou stále otevřené. Různé pohledy však mají na to, jak k dohodě dospět.

„Irský ministr zahraničí, který ještě před několika dny hovořil o tom, že je ohledně dohody optimistický, dnes (pondělí –⁠ pozn. red.) uvedl, že Michel Barnier poskytl ,velmi pochmurné hodnocení vyhlídek na dohodu'. Zdá se, že opět přetrvávají velmi vážné neshody v těch hlavních bodech,“ uvedl k situaci zpravodaj ČT v Londýně Bohumil Vostal. 

Podle diplomatů citovaných britskými médii se ve zmíněných otázkách postoje obou stran od nedělního začátku intenzivních vyjednávání v Bruselu prakticky vůbec nesblížily. Šance na to, že se Velká Británie s evropským blokem rozejde bez uspořádání obchodních a dalších vztahů, kvůli tomu podle některých unijních diplomatů vzrostla.

„Nepovažujeme sice tento proces za uzavřený, ale situace je velmi choulostivá a je dost dobře možné, že se nám to (dohoda) nepovede,“ řekl britský vládní zdroj agentuře Reuters.

Zatímco vyjednavači z unijních zemí tvrdí, že bez Johnsonova ústupku v otázkách zachování současných práv pro rybáře z kontinentu či pravidel státní podpory pro britské firmy to nepůjde, hlasy z britské strany považují za klíč k úspěchu zejména nové rybolovné kvóty výrazně výhodnější pro Británii.

Události, komentáře: Je třeba politické rozhodnutí, říkají zpravodajové ČT (zdroj: ČT24)

Londýn slibuje výměnou za dohodu ústupky ohledně zákona o vnitřním trhu

Britská vláda v pondělí připustila, že je ochotna odstranit kontroverzní pasáže zákona o vnitřním trhu. Krok podmínila tím, že vyjednavači obou stran dojdou v následujících dnech k dohodě, píše zpravodajský server BBC.

Prohlášení o možném kompromisu vydali členové kabinetu premiéra Borise Johnsona krátce před tím, než zákon začala projednávat britská Dolní sněmovna. Ta kontroverzní normu na konci léta už jednou schválila. Zákon následně v říjnu odmítla horní komora parlamentu, Sněmovna lordů.

Zákon s cílem zajistit volný obchod mezi všemi částmi Spojeného království porušuje takzvaný protokol o Severním Irsku, jenž je jedním z pilířů brexitové dohody. Podle něj bude tato část země součástí unijního volného trhu, což má zabránit vzniku tvrdé hranice mezi britským Severním Irskem a Irskou republikou, která je členskou zemí EU.

Johnsonova vláda, která má ve sněmovně pohodlnou většinu, vysvětluje zákon jako snahu zabránit vzniku bariér pro britský vnitřní obchod. Unijní strana však návrh vnímá nelibě a například irský ministr zahraničí Simon Coveney jej v neděli označil za vyjednávací taktiku, kterou chce Británie přimět evropský blok k ústupkům.

Pondělní gesto Londýna označil Coveney za pozitivní signál. Zároveň však dodal, že definitivně poslední termín pro dosažení dohody je podle něj tato středa. „Po středě přijde Evropská rada, a pokud nebude dohoda ve čtvrtek, tak lídři EU jistě začnou přemýšlet o nouzových plánech pro případ brexitu bez obchodní dohody,“ řekl Coveney s odkazem na čtvrteční summit irské televizi RTE.

Bez dohody přijdou cla a kvóty

Zástupci obou stran však již několikrát hovořili o podobných limitních termínech, zatímco diplomaté spíše připouštějí, že bude možné vyjednávat až do doby, než rozhodnou o definitivním konci nadějí na dohodu političtí vůdci.

Pokud nenajdou vyjednavači shodu v nejbližších dnech, aby případnou úmluvu mohly do konce roku prostudovat, prodebatovat a schválit parlamenty obou stran, zkomplikují od ledna obchodování přes Lamanšský průliv cla a kvóty.