Z místa konfliktu v Etiopii už muselo utéct 36 tisíc lidí. Sousedé se bojí, že se válka rozšíří

Horizont ČT24: Konflikt v Etiopii neustává (zdroj: ČT24)

Válka mezi federální etiopskou vládou a místní mocí v jejím svazovém státě Tigraj vstupuje do třetího týdne. Podle etiopské vlády už brzy padne správní středisko regionu, podle vzbouřenců na něj ve čtvrtek dopadaly rakety. Počet lidí, kteří uprchli do sousedního Súdánu, už přesáhl 36 tisíc. Etiopský premiér pro ně chce vyslat záchrannou misi. Rostou obavy z rozšíření konfliktu do Eritreje a celého rohu Afriky.

Válka v africké zemi, které vládne nositel Nobelovy ceny za mír, má za sebou 15 dní bojů, stovky mrtvých a 36 tisíc uprchlíků, kteří po dosažení bezpečí líčí často hororové poslední dny.

Bojištěm je etiopský svazový stát Tigraj. Rozlohou větší než Česká republika a s pěti miliony obyvatel. Tigrajci jsou etnickou menšinou, jejíž příslušníci posledních třicet let zastávali vysoké vládní posty.

Od června ale vládu tvoří převážně příslušníci Oromů a Tigrajci si stěžují na politické čistky podle etnického klíče; vláda tvrdí, že šlo o nutné kroky proti korupci. Po odložení voleb kvůli covidu přestal Tigraj uznávat legitimitu premiéra Abije Ahmeda.

Na podzim propukly boje

Etiopská vláda od začátku konfliktu odmítá nabídky na zprostředkování příměří. Mluvčí etiopské vlády pro krizi v Tigraji Redwan Hussein žádá o více času. „Nebude to trvat věčnost. Je to a bude to krátkodobá operace, kdy obyvatelé Tigraje pochopí, že viníci Tigraji nic dobrého nepřinesou.“

Tigraji vládne tamní lidová osvobozenecká fronta. Její vojáci nevyužili třídenní okno ke kapitulaci. Následně neubránili dvě města a jejich správní středisko Mekele čelí náporu raketové palby. Etiopská vojska ho mají na dosah.

„Když byly naše protiletecké systémy na protivníka moc silné, (…) požádali o pomoc a dostali moderní drony. Ty používají, aby nás sledovali a likvidovali naše zbraně,“ stěžoval si prezident Tigraje Debretsion Gebremichael.

O vyzbrojování z ciziny mluví obě strany – šéf etiopské armády z toho obvinil zřejmě nejznámějšího Tigrajce, současného šéfa Světové zdravotnické organizace Tedrose Ghebreyesuse. WHO to odmítla komentovat.

Po upozornění OSN na humanitární krizi v súdánských táborech i na hlad v Tigraji vysílá etiopský premiér na sever zjišťovací misi. Uprchlíky slibuje bezpečně dopravit zpět do vlasti. V nemocnicích, kde pečují o stovky raněných, už se ale také objevil covid – další komplikace ve složité situaci konfliktu.