Londýn nereagoval na dopis o porušení brexitové dohody, EU zváží další kroky

Velká Británie ve stanovené lhůtě neodpověděla Evropské komisi na dopis, kterým Brusel zahájil právní řízení kvůli porušení loni uzavřené brexitové dohody. Exekutiva Evropské unie proto zváží další kroky, oznámil mluvčí Komise. Vyjednávání o budoucích vztazích mezi evropským blokem a jeho bývalou členskou zemí zatím zásadní průlom nepřinesla.

Komise zahájila začátkem října s Londýnem řízení kvůli zákonu o vnitřním trhu, jehož části porušují právně závaznou dohodu o britském vystoupení z EU. Velká Británie dostala měsíc na reakci, s níž ovšem podle mluvčího nepřišla.

„Proto zvažujeme další kroky včetně vydání odůvodněného stanoviska,“ řekl mluvčí Komise Daniel Ferrie. Spolu se stanoviskem může Komise zaslat britské vládě žádost o nápravu.

Poté může případ předat Soudnímu dvoru Evropské unie, který může v konečném důsledku rozhodnout o finanční pokutě pro Velkou Británii za nedodržení unijního práva. Celý proces se nicméně může táhnout roky.

Britská norma schválená Dolní sněmovnou s cílem zajistit volný obchod mezi všemi částmi Spojeného království porušuje takzvaný protokol o Severním Irsku, jenž je jedním z pilířů brexitové dohody.

Podle něj bude tato část země součástí unijního volného trhu, což má zabránit vzniku tvrdé hranice mezi britským Severním Irskem a Irskou republikou, která je členskou zemí EU.

Na jednání zbývá několik týdnů

Podle diplomatů komplikují spory okolo severoirské hranice probíhající jednání o dohodě upravující budoucí obchodní a další vztahy.

Vyjednávací týmy tento týden pokračují v rozhovorech v Bruselu, zatím se však nepřiblížily ke kompromisu v klíčových sporných tématech. Těmi jsou pravidla hospodářské soutěže, dohled nad řešením sporů a práva na rybolov v britských vodách.

„Zůstává před námi spousta práce,“ připustil mluvčí EK, podle něhož se souběžně jedná o řadě témat včetně tří klíčových sporných otázek. Šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier by do konce tohoto týdne měl zástupce členských zemí seznámit s aktuálním stavem a budoucím výhledem rozhovorů.

Čas na dosažení dohody se přitom velmi rychle krátí. Obě strany jsou si vědomy, že na jednání mají již jen několik týdnů. Případnou smlouvu musí totiž potvrdit i národní parlamenty a také EP. Ten tak může učinit nejpozději na plenární schůzi plánované na polovinu prosince.

Pokud do té doby nebude úmluva hotova, začne se přes Lamanšský průliv od ledna obchodovat na základě pravidel Světové obchodní organizace se všemi cly a komplikacemi, které to bude znamenat.