Alžířané se v referendu vyslovili pro ústavní změny. Voličská účast byla ale nízká

Studio ČT24: David Borek z Alžírska (zdroj: ČT)

Občané Alžírska v referendu podpořili změnu ústavy, souhlas vyjádřilo 66,8 procenta hlasujících. Rozhodli tak například o tom, že prezident země i zákonodárci budou moci zastávat mandát maximálně ve dvou volebních obdobích. Uspořádáním referenda nejvyšší představitelé země reagovali hlavně na požadavky prodemokratického protestního hnutí Hirák. Změny budou platné i přes rekordně nízkou účast.

Pro ústavní změny se v Alžírsku vyslovily dvě třetiny obyvatel, což může být bráno jako úspěch, tvrdí zpravodaj ČT David Borek. Podle něj je ale zároveň neúspěchem fakt, že právo vyjádřit se v referendu využila jen necelá čtvrtina elektorátu a nedá se tedy fakticky hovořit o „všenárodním hlasu“. 

Ve prospěch ústavních změn se ve více než 40milionovém Alžírsku vyjádřilo přes 3,35 milionu voličů. Vzhledem k tomu, že třetina hlasujících změny nepodpořila, tak to znamená, že jen 15,8 procenta registrovaných voličů přišlo k urnám a hlasovalo pro novou ústavu. 

Výsledky referenda jsou „očkováním proti přehnaným politickým změnám“, komentoval Borek, a „zásadně nemění fasádu a politický systém v Alžírsku,“ dodal.

Prezident změny vítá, přestože mu omezí délku vládnutí

Prezident Abdal Madžíd Tabbúni, který je ve funkci od prosince a který hlasování inicioval, považuje referendum za klíčovou součást nové strategie. On a další alžírští představitelé jeho proudu tak výsledky vítají, ale nepopírají zklamání. Ještě před referendem se totiž nechali opakovaně slyšet, že by případná vysoká účast mohla ukázat širokou podporu veřejnosti.

Nová ústava má omezit počet funkčních období prezidenta na dvě, dát více pravomocí parlamentu a soudům a také umožnit armádě, aby zasáhla mimo alžírské území. „Mnohé Alžířany ale zajímá spíše to, jestli armáda nebude zasahovat u nich doma,“ dodává Borek.

Alžírský prezident Abdal Madžíd Tabbúni
Zdroj: Ramzi Boudina/Reuters

Omezení na dva mandáty vedle prezidenta budou mít také poslanci, což je v globálním kontextu celkem neobvyklé. Mnoho podporovatelů hnutí Hirák navrhovanou podobu ústavy odmítá a tvrdí, že referendum je jen způsob, jak odvést pozornost od faktu, že vládnoucí elita si uzurpuje moc.