Rakousko vyhodnotilo jarní rozšíření koronaviru v Tyrolsku. Lyžařské areály měly zavřít o den dříve

Rakouská komise odborníků představila zprávu o rozšíření koronaviru v Tyrolsku letos na jaře. Konstatovala, že tamní úřady se sice dopustily chyb, ale nelze hovořit o všeobecném selhání. Ohnisky byla lyžařská střediska, ta se měla podle komise zavřít o den dřív. Panel expertů také zkritizoval špatnou komunikaci úřadů s veřejností.

Šestičlennou nezávislou komisi s experty z Německa, Švýcarska a Rakouska svolala v květnu spolková země Tyrolsko.

Závěry expertní skupiny představil v Innsbrucku její předseda Ronald Rohrer. Uvedl například, že provoz lyžařských autobusů a lanovek byl zastaven o den později, než bylo žádoucí. Problémy nastaly také v komunikaci mezi místními úřady a veřejností a mezi rakouskou vládou a místními úřady.

Komise označila za chybný i krok kancléře Sebastiana Kurze z 13. března. Na tiskové konferenci tehdy nečekaně vyhlásil karanténu nad údolní oblastí Paznauntal v Tyrolsku. Podle expertní komise ale bylo vyhlášení karantény a zavedení opatření nepřipravené a zahraniční hosté region opouštěli v panice.

Lyžařské středisko Ischgl

Právě v oblasti Paznauntal v Tyrolsku leží lyžařské středisko Ischgl, které bylo jedním z ohnisek koronavirové epidemie v Evropě. V březnu i přes zahraniční upozornění tyrolští představitelé odmítali podniknout rázné kroky kvli obavám z neblahého dopadu na místní hospodářství. Celý region je totiž závislý na turismu.

„Přednost před zdravím místních a hostů dostala chamtivost,“ napsal tehdy v komentáři rakouský deník Der Standard. 

První známky vážných potíží v souvislosti s lyžařským areálem se objevily k 1. březnu, když Island odhalil 15 nakažených, kteří přiletěli o den dříve z Mnichova. Z této skupiny 14 infikovaných pobývalo v Ischglu. Island proto varoval Rakousko. Rozhodnutí vydat varování před cestami do Tyrolska Vídeň ignorovala.

„Z lékařského hlediska je nepravděpodobné, že by se infekce objevila v Tyrolsku,“ uvedl tehdy v prohlášení Franz Katzgraber, který stojí v čele tyrolského zdravotnictví. Tyrolsko k nakaženým uvedlo, že infekci spíše mezi ostatní rozšířil patnáctý nakažený z oné skupiny, který cestoval z Itálie.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pozdní reakce

V dalších dnech ale podobné zprávy o infekci mezi návštěvníky Ischglu přišly z Dánska, Norska, Švédska a Německa. 7. března byl testován pozitivně na koronavirus barman oblíbeného podniku v Ischglu.

Rakouské úřady začaly jednat až poté, co se prokázala nákaza u 15 dalších lidí, se kterými byl barman v kontaktu. K 10. březnu úřady nařídily všem barům v zimním letovisku zavřít, hotely a sjezdovky však zůstaly otevřené.

Komise v čele s Ronaldem Rohrerem nicméně nemá v gesci odhalování případné trestněprávní odpovědnosti nebo rozhodnutí o případných odškodněních a je spíše poradním orgánem.

Rakousko hlásí téměř tisíc případů nákazy za den

Rakousko zaznamenalo 979 nově infikovaných koronavirem za posledních 24 hodin, což je dosud nejvyšší hodnota ohlášená v pondělí. Vyplývá to z údajů rakouských ministerstev vnitra a zdravotnictví. Za poslední den zemřeli v alpské republice další čtyři nakažení, a celkový počet zemřelých tak dosáhl 855.

Rakousko eviduje za celou dobu pandemie přes 56 tisíc pozitivních výsledků z necelých dvou milionů provedených testů. Mezitím se opět uzdravilo 44 tisíc infikovaných. 

Nejvíce nových případů má z posledních 24 hodin Vídeň, kde se nově nakazilo 327 lidí. Následují dvě spolkové země sousedící s Českou republikou. Dolní Rakousy hlásí 170 nově infikovaných a Horní Rakousy 130.

Agentura APA o víkendu upozornila, že se v posledních dnech objevily spekulace o tom, že vláda kancléře Sebastiana Kurze chystá celostátní uzávěru, která by ovšem nebyla tak přísná jako na jaře.