Začne Valné shromáždění OSN. Kvůli koronaviru poprvé jen digitálně

V úterý začně Valné shromáždění Organizace spojených národů (OSN). Pětasedmdesátá všeobecná rozprava se kvůli pandemii poprvé v historii odehraje jen virtuálně. Hlavním tématem budou společné kroky, které mohou pomoci zvládání pandemie koronaviru. Diskutovat se bude také o jaderném odzbrojování, právech žen a menšin či ochraně životního prostředí.

Ulice New Yorku v okolí sídla OSN budou letos v září neobvykle ztichlé. Kvůli pandemii se delegace ze 193 členských států rozhodly účastnit se Valného shromáždění jen virtuálně.  

Představitelé jednotlivých států neosloví mezinárodní společenství osobně z pódia s charakteristickým pozadím ze zeleného mramoru, ale zašlou sekretariátu předem nahrané čtvrthodinové video, které se bude promítat v hlavním sále a rovněž vysílat na internetu. Podle předsedy Valného shromáždění OSN Volana Bozkira díky změnám formátu letos při všeobecné rozpravě vystoupí více hlav států než kdykoliv předtím.

I přes fyzickou nepřítomnost delegátů se očekává přijetí doporučujících rezolucí. Hlasovat se vzhledem k okolnostem bude novým způsobem, a to takzvanou tichou procedurou. Předseda shromáždění zašle delegacím návrhy rezolucí, a pokud k nim žádná ze zemí nezašle do 72 hodin připomínku, dokument se stane schváleným.

Zastavit pandemii

Většina vystoupení se zřejmě zaměří na současnou pandemii. Celolosvětově počet odhalených infikovaných překročil 31 milionů a počet prokázaně mrtvých s covidem-19 se blíží k jednomu milionu. Diskuse v rámci všeobecné rozpravy by mělo završit setkání státníků ke koronaviru pořádané Světovou zdravotnickou organizací (WHO), které je plánováno na 30. září.

Samotná rozprava se odehraje od 22. do 29. září. Jako první podle zvyklosti promluví Brazílie, jež tak bude mít možnost nastolit některá z témat setkání. Druhé vystoupení přísluší Spojeným státům jako hostitelské zemi. Americký prezident Donald Trump již oznámil, že svůj projev pronese z Bílého domu ve Washingtonu. Hned v úterý zazní v New Yorku rovněž slova premiéra České republiky Andreje Babiše (ANO).

Obrázek z předchozího roku a 74. zasedání Valného shromáždění OSN se opakovat nebude. Letos proběhne jen digitálně
Zdroj: Lucas Jackson/Reuters

První den jednání by podle předběžného harmonogramu měli svoje poselství přednést také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, čínský prezident Si Ťin-pching, ruská hlava státu Vladimir Putin, íránský prezident Hasan Rouhání či francouzský prezident Emmanuel Macron.

Kromě všeobecné rozpravy se během zasedání OSN bude konat rovněž summit o biodiverzitě nebo dvě setkání na vysoké úrovni k pětadvacátému výročí Čtvrté světové konference o ženách. Státníci by si měli také připomenout mezinárodní den za úplné jaderné odzbrojení, který připadá na sobotu.

  • Je součástí Organizace spojených národů a odpovídá za zajištění světového míru, mezinárodní bezpečnosti a řešení konfliktů. Zatímco usnesení ostatních orgánů jsou ve vztahu k členským státům OSN pouze doporučující, rezoluce Rady bezpečnosti jsou závazné a Rada může jejich splnění vynucovat i silou.
  • Stálými členy Rady bezpečnosti s právem veta jsou:
    Čína
    Francie
    Rusko
    Spojené království
    USA
  • Všech pět stálých členů Rady bezpečnosti je shodných s pěti jadernými mocnostmi, které jsou signatáři Smlouvy o nešíření jaderných zbraní.
  • Nestálými členy v roce 2020 jsou:
    Belgie
    Dominikánská republika
    Estonsko
    Indonésie
    Jihoafrická republika
    Německo
    Niger
    Svatý Vincenc a Grenadiny
    Tunisko
    Vietnam