Bouře Sally zesílila na hurikán druhé kategorie. Tři americké státy vyhlásily stav ohrožení

Meteorolog ČT o hurikánu Sally na jihu USA (zdroj: ČT24)

Bouře Sally, která se blíží k pobřeží na jihu Spojených států, už je klasifikována jako hurikán druhé kategorie na pětistupňové škále. Další zesílení bouřkového systému oznámilo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Sally podle něj aktuálně provází vítr o rychlosti až 160 kilometrů v hodině.

Oko hurikánu se nacházelo stále ještě nad vodami Mexického zálivu jižně od pobřeží Alabamy, i tak už ale bylo z jihu tohoto státu a ze sousední Floridy hlášeno vzedmutí mořské hladiny, dále prudký déšť a výpadky proudu. Agentura AP uvádí, že Sally postupuje směrem k pevnině mučivě pomalým tempem, což by v konečném důsledku mohlo zhoršit pobřežní záplavy.

O víkendu se zdálo, že bouře silně zasáhne město New Orleans na jihovýchodě státu Louisiana, nakonec se ale hlavní nápor očekává více na východ na pomezí Alabamy a Floridy. Oko hurikánu bylo ráno asi 100 kilometrů na jih od města Mobile a nad pevninu by mělo dorazit brzy.

Kvůli pomalému pohybu je Sally přirovnávána k hurikánu Harvey, který v roce 2017 na jih USA přinesl rekordní srážky a zanechal pod vodou texaský Houston. Nyní by podle meteorologů mohlo na některých místech spadnout až 70 centimetrů srážek.

Starosta alabamského města Mobile Sandy Stimpson varoval před „obrovskými záplavami“ a uvedl, že město vytváří protipovodňové zábrany na místech náchylných k zaplavení. Guvernéři Alabamy, Mississippi a Louisiany vyzvali k evakuaci nízko položených oblastí. Prezident Donald Trump vyhlásil pro všechny tři státy stav ohrožení, což umožní lépe koordinovat záchranné práce a likvidaci škod.