Muž způsobil sérii nehod na dálnici v Berlíně. Mohl mít teroristický motiv, domnívají se vyšetřovatelé

Úterní nehody na městské dálnici v Berlíně mohly být podle mluvčího německé prokuratury důsledkem teroristického útoku. O islamistickém terorismu hovořil i berlínský ministr vnitra Andreas Geisel. „Nábožensky motivovaný čin není vyloučen,“ řekl. Vyšetřovatelé ale zároveň uvedli, že muž, který byl po činu zadržen, trpí psychickými problémy. Zranění při incidentu utrpělo šest lidí, tři z nich jsou ve vážném stavu.

Za incidenty podle vyšetřovatelů stojí třicetiletý Iráčan. Sérii nehod na městské dálnici A100 muž způsobil v úterý večer. Mluvčí německé prokuratury Martin Steltner k útokům řekl, že pachatel na dálnici doslova uspořádal hon na motorkáře. Srazil dva a najel i na řidiče skútru. Vedle toho naboural i jedno auto.

Muž po nehodách zastavil na dálnici a položil na střechu svého vozu krabici, o níž tvrdil, že v ní má výbušninu. To se nakonec neprokázalo. „Nikdo se ani nepřiblíží, jinak zemře,“ prohlašoval. Žádné výbušniny kriminalisté nenalezli ani v autě.

Čin měl zřejmě islamistický podtext

Pachatele policie zadržela a převezla do vazební věznice. „Podle dosavadních poznatků to byl islamisticky motivovaný útok,“ řekl mluvčí prokuratury Steltner, který rovněž uvedl, že útočník může mít psychické potíže.

Podle německých médií muž naznačoval svůj záměr na Facebooku, v příspěvku zveřejnil fotografie auta, se kterým pak nehody způsobil, a také sérii náboženských citátů. Použil rovněž termín mučedník.

Vyšetřovatelé se zaměřují na kontakty pachatele

Steltner uvedl, že vyšetřovatelé mají indicie, které by mohly vést do islamistického prostředí, podrobnosti o možných vazbách na radikály ale nezmínil. Policie uvedla, že o možné Iráčanově příslušnosti k některé z teroristických organizací nemá informace.

Muž podle informací listu Der Tagesspiegel doposud nebyl u bezpečnostních úřadů zařazen jako možný náboženský radikál, policie ho však měla v evidenci kvůli dřívějším činům. Jejich povaha prozatím oznámena nebyla.  

Generální státní zastupitelství večer oznámilo, že vazební soudce obviněného předběžně poslal na „uzavřené psychiatrické zařízení“ vazební věznice.