Namibie odmítla německou nabídku odškodnění za koloniální masakry. Říkejte tomu reparace, vyzval prezident

Namibie odmítla jako nedostatečnou nabídku německé vlády na odškodnění za masakry domorodých obyvatel v době, kdy byla tato africká země kolonií Německé říše. Na Twitteru to uvedl namibijský prezident Hage Geingob. Berlín nabídl odškodnění deset milionů eur (262 milionů Kč), informovala agentura DPA. Geingob věří, že dojde k revizi návrhu, vadí mu například, že Německo odmítá použít slovo „reparace“.

„Diplomacie je o kompromisu,“ uvedl Geingob na Twitteru. Zvláštního pověřence pro jednání s Německem Zedekiu Ngaviruea vyzval, aby v rozhovorech pokračoval. „Zůstáváme rozhodní ve snaze tuto klíčovou misi dokončit,“ dodal prezident.

Namibie byla v letech 1884 až 1915 jako takzvaná Německá jihozápadní Afrika kolonií Německé říše. Císařské vojsko a osadníci podle odhadů způsobili v letech 1904 až 1907 smrt 75 tisíc až sto tisíc domorodců, když brutálně potlačili několik jejich povstání.

Omluvu a odškodnění požaduje Namibie nejen za smrt domorodců z kmenů Hererů a Namů, ale i jejich zotročování, sexuální zneužívání nebo odcizení jejich půdy.

Jsou to reparace a měly by být vyšší, zní z Namibie

Poradce namibijského prezidenta Alfredo Hengari místnímu listu The Namibian řekl, že Německem navržená částka je pro hlavu státu nadále „nepřijatelná“. Podle agentury DPA nabídl Berlín naposledy deset milionů eur a „bezpodmínečnou omluvu“. Podle Hengariho ale Německo odmítá označit platbu za „reparace“. Místo toho chce hovořit o „zahojení ran“. Namibijský vyjednávací tým to ale považuje za nedostatečné. 

Německé císařství o své kolonie přišlo během první světové války. Německá jihozápadní Afrika přešla do britských rukou, později pod správu Jihoafrické republiky. Samostatnost jako Namibie získala v roce 1990. Jednání o odškodnění vedou Německo a Namibie už od roku 2015. 

Snahu o zahojení starých ran se v němčině označuje někdy jako Vergangenheitsbewältigung. Jde o kulturní koncept, který je nejčastěji spojen s vypořádávání se s nacistickou minulostí. Nejznámějším příkladem je památník holocaustu v Berlíně. Termín je v poslední době propíraný v souvislosti s nominací amerického plukovníka Douglas Macgregora na pozici velvyslance v Německu. Macgregor Vergangenheitsbewältigung označil za „mentálně chorý.“