Německá policie hledá ve svých řadách pravicové extremisty. Vyhrožovali desítkám žen

Události: Pravicoví extremisté v řadách německé policie (zdroj: ČT24)

Německá policie vyšetřuje mezi vlastními příslušníky vliv krajní pravice. Jde po stopě výhrůžných e-mailů s neonacistickou tématikou, o jejichž adresátech si někdo hledal informace v uzavřené policejní databázi. Kvůli kauze už rezignoval policejní prezident v Hesensku.

Levicová poslankyně Martina Rennerová dostávala v posledních měsících výhrůžné zprávy obsahující neonacistická hesla i soukromé informace, které neměl nikdo vědět. Podobné zprávy přišly i komičce tureckého původu Idil Baydarové.

V e-mailech se vyskytovaly nacistické pozdravy, některé obsahovaly i podpis „NSU 2.0“ odkazující na neonacistickou teroristickou skupinu NSU. Ta má na svědomí vraždy imigrantů a loupeže. Výhrůžky přicházely i právničce tureckého původu, která jednu z obětí NSU dříve zastupovala.

Ministerstvo vnitra spolkové země Hesensko potvrdilo, že výhrůžné zprávy dostávalo 27 lidí, většinou ženy. Buď levicově orientované, nebo z přistěhovaleckých rodin. „Cítím se ohrožená někým, kdo by mě měl chránit,“ říká poslankyně Rennerová. 

Informace z policejních databází

Informace o obětech výhrůžek si někdo vyhledával v neveřejných policejních databázích. Případů bylo za poslední dva roky na čtyři stovky. Vyšetřování je na začátku, bavorská policie ale už zatkla bývalého policistu a jeho manželku. „Víme, že v posledních letech měl řadu komentářů zaměřených proti cizincům,“ uvedl na adresu zatčeného bavorský ministr vnitra Joachim Hermann. 

Ne vždy lze ovšem přesně určit, kdo do databáze nahlížel. „Když si někdo dá pauzu, nebo jde na oběd, nevypne systém, protože by mu pak znovu hodinu nabíhal,“ vysvětluje mluvčí policejních odborů Benjamin Jendro.

Kvůli inklinaci k pravicovému extremismu byla rozpuštěna část elitní jednotky

Možné napojení krajní pravice na německé bezpečnostní síly se navíc netýká jen policie. Ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová nechala právě kvůli sympatiím k neonacismu rozpustit i jednu ze čtyř elitních skupin speciálních jednotek, které armáda nasazuje k boji s terorismem v zahraničí.

Spolkový ministr vnitra Horst Seehofer začátkem července označil pravicový extremismus společně s antisemitismem a rasismem za „největší ohrožení německé bezpečnosti“. Zpráva kontrarozvědky uvádí, že trestných činů spáchaných pravicovými i levicovými radikály v Německu loni výrazně přibylo.