Ve Viktorii platí výjimečný stav. Obyvatelé Melbourne se nesmí šest týdnů vzdálit od svých domovů

Události: Ve Viktorii platí výjimečný stav (zdroj: ČT24)

Premiér australského státu Viktorie Daniel Andrews vyhlásil výjimečný stav a nová opatření omezující pohyb občanů. V platnosti zůstanou šest týdnů, tedy až do poloviny září. Viktorie, která je po Novém Jižním Walesu druhým nejlidnatějším australským státem, ohlásila 671 nových případů koronaviru, což je téměř o 300 více než za předchozí den.

Obyvatelé pětimilionového Melbourne se budou od svého bydliště moci vzdálit jenom do pěti kilometrů. Na nákup jednou denně bude smět vyjít pouze jedna osoba z domácnosti a v Melbourne počínaje nedělí platí zákaz vycházení mezi 20:00 a 5:00. Opatření, která se budou týkat podniků, vláda zveřejní v pondělí.

Viktorie hlásí nárůst případů koronaviru několik týdnů, částečné omezení pohybu tamní metropole Melbourne vyhlásila už 7. července, od 19. července je povinné nošení roušek.

Podle Andrewse dosavadní opatření fungovala, ale jen pomalu. „Musíme udělat více, musíme sáhnout k tvrdším opatřením. Je to jediná možnost, jak se z toho dostat,“ uvedl premiér na tiskové konferenci.

Prázdné regály jednoho ze supermarketů v Melbourne
Zdroj: Klarissa Leahy/Reuters

Na dodržování opatření bude dohlížet policie, která dostane další pravomoci. „Jsou to velké kroky, ale jsou nutné. Musíme omezit pohyb, abychom zamezili šíření viru,“ dodal premiér.

Zdravotní úřady ve Viktorii, která má přes šest milionů obyvatel, oznámily sedm úmrtí a 671 nových nakažených, zatímco o den dříve bylo nových případů infekce 397. V celé Austrálii na komplikace spojené s covidem-19 zemřelo dosud 201 lidí a nákaza se tam potvrdila u více než 17 tisíc osob.

Austrálii se dařilo dlouho držet počty nakažených na nízkých hodnotách. Přispěla k tomu i přísná opatření vztahující se na lidi vracející se ze zahraničí. Všichni přijíždějící museli ihned po návratu do čtrnáctidenní karantény. Postupně se ale začaly množit i případy přenosu přímo v Austrálii a nyní je jich většina. Premiér Andrews připustil, že u mnoha nemocných nelze určit místo, kde se nakazili.