Z prvního italského ohniska koronaviru se nakonec stal vzor. Město je teď ale na pokraji bankrotu

Události ČT: Koronavirus ve městečku Vo (zdroj: ČT24)

Od objevení prvního člověka nakaženého covidem-19 uplynulo v Itálii pět měsíců. Dnes počty nových případů dál klesají. Země hlásí přes 12 tisíc pacientů, skoro dvě stě tisíc se už vyléčilo. Z městečka Vo, které stálo na počátku epidemie v zemi, se zatím stal vzor. Postup místních úřadů se dokonce dostal na titulní stranu prestižního časopisu Nature.

Oficiálně má Erika Politová koncem července dovolenou. Do lékárny, kde pracuje, proto vstoupit odmítá. Přesto se nezastaví – jako radní třítisícového Vo dohlíží na sociální odbor. Problémy nejohroženějších obyvatel řeší v prvním italském ohnisku nákazy koronavirem od 21. února nepřetržitě. Nejtěžší to bylo hned na začátku, kdy úřady obec téměř neprodyšně uzavřely.

„Všechno jsme tu dělali sami, bez pomoci zvenčí. Začínala jsem v sedm ráno. Nebyl čas na oběd. Jíst jsem mohla až večer. Za tři týdny jsem zhubla čtyři kila,“ vzpomínala.

Krejčovství změnilo sortiment

Když se nemoc rozšířila, v zoufalé situaci se ocitla i Moira Biasiová. Teprve v říjnu si otevřela vysněné krejčovství. Bála se nákazy i toho, že přijde o živobytí. V době platných omezení ji zachránilo, že se přeorientovala na šití roušek.

„Měla jsem opravdu hodně objednávek, tak jsem zaměstnala čtyři ženy, které neměly skoro ani na jídlo pro sebe a děti,“ řekla.

Zatímco dílna jich vyráběla sedm set denně, Erika Politová dohlížela na program, který benátskou obec proslavil – testování všech obyvatel. Díky němu lékaři zjistili, že u 40 procent nakažených se příznaky nemoci neprojevují. Úřady je mohly včas izolovat, aby se epidemie nešířila.

„Během dvou týdnů se u nás situace ohledně počtu nakažených velmi zlepšila,“ pochlubila se radní. Jejich radnice provedla celkem tři plošné testy. Nakonec se nakazilo osm desítek lidí, z toho tři zemřeli.

Na rozdíl od jiných ohnisek nákazy Vo nezaplatilo tak vysokou cenu na životech. Příkladný boj s epidemií přesto může vesnici přijít draho. Obci hrozí kvůli mimořádným výdajům bankrot.

Dluh narostl o pro Vo ničivých 50 tisíc eur, ze kterých radnice platila třeba jídlo vojákům. Poslední vládní dekret na obnovu země přitom s žádným státním příspěvkem pro úspěšnou radnici nepočítá.

Politová i Biasiová navzdory tomu zůstávají přesvědčené, že zdraví místních za tyto potíže stojí. A že tentokrát jim konečně někdo pomůže.