Chorvatské volby vyhrála vládní HDZ. Současná koalice ale pokračovat nebude

Chorvatská vládní strana HDZ podle exit pollů i průběžných výsledků vyhrála nedělní parlamentní volby. Podle průzkumu veřejnoprávní televize získala ve 151členném parlamentu 61 křesel, koalice opozičních stran v čele se sociálními demokraty 44 křesel. Třetím nejsilnějším uskupením je euroskeptická DP, zřejmě získá šestnáct poslanců a po osmi mandátech získaly konzervativní Most a levicová Mozemo.

Průběžné výsledky po sečtení 37 procent hlasů přiznávaly vládní HDZ 69 poslaneckých křesel. Podle průzkumu ve volebních místnostech by jich nakonec mohla získat 61, což by znamenalo zlepšení oproti předchozím volbám. I ty HDZ vyhrála, získala 55 mandátů.

HDZ dosud vládla v koalici s liberální HNS a nezávislými poslanci. Obdobný kabinet již nevznikne. Pokud by se potvrdily výsledky naznačené v exit pollu, mohla by mít HDZ většinu i s některou z menších stran. Mnoho analytiků se však podle Reuters domnívá, že koalici nakonec sestaví HDZ s koalicí Restart, která sdružuje sociální demokracii a několik svých menších spojenců, a ve volbách skončila druhá. Vůdci obou velkých stran ale doposud možnost velké koalice odmítali.

Předčasné volby v Chorvatsku vyvolal premiér Andrej Plenkovic, když v květnu parlamentu navrhl jeho rozpuštění. Argumentoval nutností čerstvého vládního mandátu pro oživení ekonomiky postižené důsledky koronaviru.

Krátce před volbami se ale v zemi, dosud pandemií jen mírně zasažené, zhoršila zdravotní situace. V minulých čtrnácti dnech země zaznamenala denní nárůst nových případů, teď přibývá každý den zhruba 80 nakažených.