V USA za den přibylo přes 55 tisíc nakažených. Nejhůř je na tom Florida

Ve Spojených státech vzrostl počet případů koronavirové nákazy ve čtvrtek o více než 55 tisíc, což je třetí nejvyšší počet po sobě. Vyplývá to z propočtů agentury Reuters. Nejvíc nových případů hlásí Florida. USA jsou z pohledu absolutních čísel prokázané nákazy nejhůře zasaženou zemí na světě. I v přepočtu prokázaných případů na obyvatele patří k nejpostiženějším, počet úmrtí na obyvatele mají devátý nejvyšší po evropských zemích jako Belgie, Británie, Španělsko či Francie. Rekordní nárůst přitom pokračuje v řadě oblastí USA i v pátek.

Florida ve čtvrtek zaznamenala největší nárůst onemocnění ze všech amerických států, když tam za jediný den přibylo přes 10 tisíc nových případů. Stát na jihu USA s 21 miliony obyvatel tak má vyšší denní přírůstek koronavirové nákazy, než měla jakákoli evropská země v době, kdy pandemie na evropském kontinentu vrcholila.

Dalším velkým ohniskem je nejlidnatější Kalifornie, kde za poslední dva týdny vzrostl podíl pozitivně testovaných o 37 procent a počet hospitalizovaných o 56 procent.

Události: Nákaza covidem-19 v USA stále eskaluje (zdroj: ČT24)

Guvernér Texasu Greg Abbott, který se v minulosti bránil zavedení plošného nošení roušek, ve čtvrtek nařídil jejich používání na veřejnosti ve všech okresech, které registrují přes 20 nakažených. „Musíme se soustředit na to, abychom zpomalili šíření. Ale tentokrát to chceme udělat, aniž bychom museli Texas znovu uzavírat,“ řekl. Tento druhý nejlidnatější stát ve čtvrtek zaregistroval téměř osm tisíc nově nakažených.

Používání roušek učinil povinným také Kansas, kde za týden vzrostl počet infikovaných o 46 procent. Názor na roušky nedávno změnil také prezident Donald Trump. Ve středu prohlásil, že její používání podporuje. Sám si ji údajně několikrát nasadil a vzal by si ji, kdyby byl s více lidmi v uzavřené místnosti.

Trumpova administrativa již dříve uvedla, že vzhledem k novému rozmachu nákazy podporuje pozastavení otevírání americké ekonomiky, není podle ní však nutné nařizovat nošení roušek na federální úrovni, jak požaduje řada expertů.  

Hrozba nezaměstnanosti

Guvernéři řady států přitom jen neochotně přistupují k novému zpřísňování společenských restrikcí, které způsobily v USA rekordní nezaměstnanost a významně se podepsaly na výkonu tamní ekonomiky. Rychlý vzestup nových případů registrují povětšinou ty státy, které společenská omezení uvolňovaly nejdříve a nejrychleji, píše Reuters.

V prvním červnovém týdnu přibývalo ve Spojených státech asi 22 tisíc nových případů nákazy covid-19 denně. Jak měsíc postupoval, začala se ohniska objevovat v jižních státech a šíření se zrychlilo. Během posledních sedmi červnových dnů se denní nárůst nových infekcí na národní úrovni téměř zdvojnásobil na 42 tisíc.

Podle epidemiologa a člena krizového štábu prezidenta Donalda Trumpa pro boj s koronavirem Anthonyho Fauciho by se denní nárůst mohl vyšplhat až na 100 tisíc, pokud nebudou přijata celostátní opatření. Fauci to řekl na úterním slyšení v americkém Senátu.

Za nárůstem případů není jen rozsáhlejší testování, píše Reuters. Rychle stoupá i počet hospitalizací, stejně jako procentní podíl pozitivně testovaných na virus.

Rekordní nárůst pokračuje i v pátek, nemocnice jsou vytížené

Některé části Spojených států přitom hlásí rekordní počty nových nákaz koronavirem a rostoucí vytíženost nemocnic i v pátek. V Arizoně podle televize CNN množství volných lůžek na jednotkách intenzivní péče kleslo pod desetinu celkové kapacity. Hospitalizace jsou na dosavadním maximu také v Severní Karolíně, která za poslední den zaznamenala rekordních 2099 pozitivních testů.

Úřady a odborníci vyzývají Američany ke zdrženlivosti v souvislosti s nadcházejícími sobotními oslavami Dne nezávislosti. Největší město na Floridě - Miami - den před ním vyhlásilo noční zákaz vycházení. Většina velkých i menších měst přitom veřejné oslavy kvůli novému růstu epidemie zrušila, napsal deník The New York Times (NYT).

Několikatisícový dav se ale očekává pod horou Mount Rushmore v Jižní Dakotě, v níž jsou vytesány obří portréty čtyř bývalých prezidentů USA. V pátek večer (v noci na sobotu SELČ) tam bude ohňostroji přihlížet i americký prezident Donald Trump. Účastníci nebudou muset udržovat rozestupy ani mít zakryté obličeje. Jižní Dakota je jedním z mála amerických států, kde se počty nových nákaz několik týdnů drží na relativně nízké úrovni.