Ve Vrútkách se rozloučili se zavražděným učitelem. Motiv útočníka zůstává nejasný

Stovky lidí se v pátek přišly rozloučit s učitelem Jaroslavem Budzem, kterého minulý týden při útoku v budově školy ve městě Vrútky na severu Slovenska zabil bývalý žák vyzbrojený nožem. Motiv jeho činu zůstává nadále nejasný. Dvaadvacetiletý útočník, kterého policisté na útěku zastřelili, zranil také několik dalších osob včetně dvou dětí.

Páteční smuteční obřad začal projevem jedné z Budzových žákyň, přečten byl také dopis od prezidentky Zuzany Čaputové. Na místo podle portálu pluska.sk dorazili ministr vnitra Roman Mikulec a předseda parlamentu Boris Kollár.

Dvaašedesátiletý zástupce ředitelky školy Eriky Repkové Budz se podle její výpovědi postavil na odpor útočníkovi, který otevřel dveře školní třídy. Zraněním po zásahu do srdce podlehl.

Motiv útočníka je stále neznámý, podle spekulací mohlo jít o pomstu za šikanu

Motiv útoku bývalého žáka Ivana Čuloka není známý. Před několika dny se objevily spekulace o tom, že byl mladý muž ve škole před lety šikanován a že to mohlo být příčinou neštěstí.

Tyto teze podle zpravodaje ČT na Slovensku Petra Obrovského přicházely z útočníkova okolí. „Od bývalých spolužáků, kamarádů,“ uvedl s tím, že mladík byl údajně terčem posměšků kvůli svému vzhledu – měl rozštěp rtu. Spekulace o možné šikaně však popřel primátor Vrútek Branislav Zacharides i ředitelka školy.

Zpravodaj ČT Petr Obrovský o útoku ve Vrútkách (zdroj: ČT24)

Minulý pátek slovenská policie potvrdila, že útočník už loni napadl nožem výpravčí na železniční stanici ve Vrútkách a za nebezpečné vyhrožování dostal osmiměsíční trest s podmínečným odkladem na osmnáct měsíců.

Ojedinělý incident svého druhu na Slovensku odstartoval 11. června útočník tím, že rozbil sklo, otevřel vstupní dveře do budovy školy a zaútočil na školníka. Pak zabil Budze a zranil další osoby včetně ředitelky. Z budovy, ve které se nachází mateřská a základní škola, jakož i gymnázium, pak utekl. Podle záznamu z průmyslové kamery ho policisté zastřelili, když při útěku zaútočil na jednoho z nich.

Odražené projektily zranily policisty. Uniklý záznam vyvolal v zemi debatu o postupu policistů při zásahu a o jejich nedostatečném výcviku na zvládaní podobných situací. 

Události: Lidé se ve Vrútkách rozloučili se zavražděným učitelem (zdroj: ČT24)