Britská vláda snížila stupeň rizika kvůli koronaviru, zároveň přiznala neúspěch s vývojem trasovací aplikace

Britské úřady snížily riziko šíření koronaviru ze čtvrtého stupně na třetí z pětistupňové škály. Díky tomu může začít postupné uvolnění karanténních opatření. Tamní vláda zároveň  oznámila, že navzdory všem starším prohlášením končí s vývojem vlastní aplikace, která by pomohla s vyhledáváním kontaktů nakažených osob.

Podle britských médií je rozhodnutí kabinetu upustit od vývoje vlastní trasovací aplikace velkým rozčarováním. Aplikace, která měla významně pomoci s vyhledáváním osob, u nichž existuje riziko nákazy, byla několik týdnů testována na ostrově Wight. Ukázalo se však, že nefunguje na chytrých telefonech od Apple.

Šéfka systému trasování pohybu infikovaných osob Dido Hardingová ve čtvrtek uvedla, že země nyní bude na vývoji aplikace spolupracovat se společnostmi Google a Apple. To ale podle serveru BBC znamená, že technologie nebude připravená k provozu dříve než na podzim.

Původně přitom premiér Boris Johnson sliboval, že nová „prvotřídní“ aplikace bude k dispozici nejpozději začátkem června.

Ministr zdravotnictví Matt Hancock zpochybnil, že by aplikace byla pro systém vyhledávání kontaktů nakažených podstatná, podle něj jde jen o „důležitý doplněk“. V Británii od konce května funguje monitorování kontaktů infikovaných pomocí telefonického oslovování pozitivně otestovaných lidí.

Podle posledních údajů desítky tisíc nově najatých pracovníků oslovily za uplynulé dva týdny 85 tisíc nakažených, čtvrtinu osob s potvrzenou nákazou koronavirem ale kontaktovat nedokázali.

Země snížila stupeň rizika kvůli covidu, zmírní restrikce

V reakci na zpomalení šíření koronaviru v zemi pak v pátek kabinet na doporučení zdravotnických expertů snížil stupeň nebezpečí. Ve Spojeném království tak aktuálně platí třetí stupeň rizika, což znamená, že virus se v populaci dál šíří, počet případů ale už neroste vysokým tempem a nehrozí kolaps zdravotního systému, napsal server BBC.

„To, že se Spojené království posunulo na nižší stupeň nebezpečí, je pro celou zemi důležitý krok a důkaz, že obyvatelé Británie s virem odhodlaně bojovali. Plán vlády funguje. Počty nakažených rychle klesají,“ řekl Hancock.

Expertní skupina, v níž zasedají i hlavní zdravotničtí poradci kabinetu pro jednotlivé země Spojeného království, ale varoval, že snížení stupně rizika neznamená, že lidé už nemusejí dodržovat pravidla, jako je udržování odstupů na veřejnosti nebo zákaz shromažďování. „Počet případů trvale klesá, neznamená to ale, že pandemie je za námi. Virus se stále šíří a lokálně mohou vznikat nová epicentra nákazy,“ uvedli odborníci.

Uvolňování opatření

V Británii uvolňování restrikcí začalo před několika týdny, vláda ale čelila kritice, že některé zákazy zrušila ještě předtím, než se snížil stupeň rizika, napsal list The Times. V pondělí se například v Anglii po třech měsících mohly znovu otevřít obchody či zoologické zahrady. Ve Walesu se obchody otevřou až po tomto víkendu, oznámil v pátek waleský první ministr Mark Drakeford. Školy se podle něj otevřou 29. června a teprve v červenci začne uvolňování restrikcí ohledně cestování a turistiky.

Velké změny zřejmě vláda chystá i ohledně pravidel pro turisty ze zahraničí a Brity, kteří se chystají vycestovat na dovolenou. Dosud v zemi pro všechny platí po překročení britských hranic povinná dvoutýdenní karanténa, už od července by ale mohly vzniknout takzvané cestovatelské koridory s některými zeměmi.

Na základě dohody by pak lidé mezi konkrétními státy jezdili bez omezení, podle BBC je na spadnutí například dohoda s Portugalskem.