Případ smrti zatýkaného černocha už plně vyšetřuje ministerstvo a FBI, uvedl Trump

Případ smrti zatýkaného neozbrojeného černocha ve státě Minnesota vyšetřuje ministerstvo spravedlnosti a Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Sdělil to ve středu podle agentury Reuters americký prezident Donald Trump. Dodal, že se tak děje na jeho žádost.

Úmrtí George Floyda vyvolalo nepokoje ve městě Minneapolis. Policie tam ve středu rozháněla slzným plynem stovky demonstrantů.

„Na mou žádost FBI a ministerstvo spravedlnosti už plně vyšetřují, pokud jde o velmi smutnou a tragickou smrt George Floyda v Minnesotě,“ napsal Trump na Twitteru. „Požádal jsem, aby toto vyšetřování bylo urychleno, a velmi oceňuji veškerou práci, kterou odvádějí místní pořádkové složky,“ dodal.

Šestačtyřicetiletý Floyd zemřel v pondělí ve vazbě poté, co mu při zatýkání klečel bělošský policista několik minut na krku, ačkoliv muž opakovaně říkal, že nemůže dýchat, a strážníka prosil, aby jej nezabíjel.

Muže se snažila zatknout policie na základě udání, že chtěl v samoobsluze zaplatit padělaným šekem. Podle policejní zprávy se strážníkům vzpouzel a byl pod vlivem alkoholu či drog. Čtyři zasahující policisté už kvůli incidentu přišli o práci.