Vláda amerického prezidenta Trumpa zvažovala jadernou zkoušku, píše The Washington Post

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa projednávala možnost provést jaderný test, který by byl pro USA první od roku 1992. Jaderná zkouška by mohla mít závažný důsledek pro vztahy s dalšími atomovými velmocemi, napsal list The Washington Post. Spojené státy mají podezření, že zkoušky jaderných zbraní provádí Rusko a Čína, což obě země popírají.

O možnosti amerického jaderného výbuchu se podle washingtonského listu jednalo 15. března na setkání zástupců amerických bezpečnostních služeb. Nejmenovaný člen administrativy řekl, že „rychlý test“ by mohl být pro Washington užitečný při vyjednávání s Moskvou a Pekingem ohledně třístranné dohody o regulaci arzenálů největších jaderných mocností.

Ze schůzky v Bílém domě podle jednoho člena administrativy nevyplynula dohoda o provedení testu, jiný zdroj sdělil, že se rozhodlo, že se na hrozby ze strany Ruska a Číny bude reagovat jiným způsobem. Výhrady měli zejména zástupci Národního úřadu pro jadernou bezpečnost (NNSA), který zajišťuje bezpečnost amerických jaderných zbraní.

Zkouška by prý byla startovním výstřelem

USA naposledy provedly jaderný výbuch v roce 1992. V současné době by podle zastánců nešíření jaderných zbraní mohl mít test destabilizační důsledek. „Pro ostatní jaderně vyzbrojené země by to byla výzva udělat totéž,“ sdělil šéf Asociace pro kontrolu zbraní (ACA) Daryl Kimball. 

Zkouška by podle Kimballa byla startovním výstřelem pro bezprecedentní závod v jaderném zbrojení. „Narušilo by to vyjednávání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, který se zřejmě už necítí být vázán moratoriem na jaderné testy,“ doplnil.

Jak upozornila agentura Reuters, od roku 1945 provedlo nejméně osm států dohromady dva tisíce jaderných zkoušek, více než tisícovka připadá na USA. Na jaderné pokusy pak bylo vyhlášeno moratorium a v roce 1996 byla přijata smlouva o úplném zákazu těchto testů. Severní Korea se k ní nepřipojila.