Galilejské jezero je po letech vysychání plné až po okraj

Události: Galilejské jezero je plné (zdroj: ČT24)

Galilejské jezero, největší sladkovodní zdroj v Izraeli, je zcela plné. V předchozích letech v něm vody neustále ubývalo, loňské a letošní deště ale byly natolik vydatné, že jeho břehy vystoupaly až na maximum. Není přitom vyloučeno, že přebytečnou vodu ještě letos vypustí směrem k Mrtvému moři, další vodní ploše, která je ohrožena vysycháním.

Už druhá deštivá zima v pořadí zvedla hladinu Galilejského jezera o víc než pět metrů, vodní plocha je tak poprvé za čtvrtstoletí plná až po okraj. „Narodil jsem se v roce 1958 ve městě Tiberias na břehu jezera a jako dítě si dobře pamatuji, jak jezero bylo plné jako teď,“ popisuje obyvatel severního Izraele Benny Cohen. 

Ještě předloni byly břehy jezera daleko níže a odhalovaly písečné dno. Izrael, který jej využíval i jako sladkovodní zásobárnu, musel nedostatek řešit odsolováním vody ze Středozemního moře.

Plnit se může začít i Mrtvé moře

Galilejské jezero napájí hlavně řeka Jordán, díky pokračujícímu vysokému průtoku stoupne každý den hladina o jeden až dva centimetry. Až do pozdního jara tam navíc bude přibývat voda z tajícího sněhu na hoře Hermon, která se nachází v nejvyšší části Golanských výšin.

Kvůli zvedajícím se břehům je tak možné, že bude ještě letos po dlouhé době otevřena regulační hráz jezera. Kdyby totiž hladina stoupla o dalších víc než 15 centimetrů, začaly by se zaplavovat okolní města a vesnice. Voda by po upuštění mohla naplnit převážně vyschlý dolní tok Jordánu a zastavit i vysychání Mrtvého moře.

Okolí Galilejského jezera je ale kvůli šíření koronavirové nákazy pusté, a to i přes to, že jeho naplnění je atrakce lákající tisíce turistů. Zatímco pro vodohospodáře a ekology tak přineslo jaro 2020 jen dobré zprávy, cestovní ruch prožívá jednu z nejhorších sezon.