Po devíti letech v americké lodi. Crew Dragon odstartuje do vesmíru koncem května

Nová kosmická loď Crew Dragon společnosti SpaceX odstartuje s posádkou k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) 27. května. Termín dlouho a netrpělivě očekávaného návratu amerických astronautů do vesmíru v americké lodi po devítileté přestávce v pátek oznámil Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Vesmírná agentura Spojených států zastavila pilotované lety v roce 2011, kdy zrušila program raketoplánů. Od té doby posádky na ISS a zpět na Zemi přepravují jen ruské lodi Sojuz. Kromě společnosti SpaceX připravuje k pilotovaným letům pro NASA svou loď CST-100 Starliner také společnost Boeing.

Prvními, kdo loď Crew Dragon při cestě na orbitální komplex prověří, budou astronauti NASA Robert Behnken a Douglas Hurley. Jak dlouho při tomto zkušebním letu by měli na ISS zůstat, ještě nebylo rozhodnuto.

NASA podle agentury Reuters zvažuje, zda zamýšlený týdenní test neprodlouží na šest měsíců. Dřívější zprávy uváděly i dva nebo tři měsíce, Crew Dragon vynese na oběžnou dráhu raketa Falcon 9, patřící rovněž společnosti SpaceX. 

Odlet ze startovací rampy 39A Kennedyho vesmírného střediska na floridském mysu Canaveral je stanoven na 22:32 SELČ. Crew Dragon postupně úspěšně prošel množstvím zkoušek.

Testování Crew Dragon vyvrcholilo v lednu

První testovací let na ISS a zpět s přistáním na moři, tehdy ještě bez posádky, absolvoval Crew Dragon loni v březnu. Poté následovala řada různých testů, které vyvrcholily letos v lednu zdárnou prověrkou záchranného systému. 

Tento systém má zajistit nouzový únik modulu s posádkou při problémech během startu nebo v první fázi letu. Osm motorů SuperDraco, které jsou součástí lodi, se v takové situaci bleskově zažehne a Crew Dragon se díky nim dostane rychle do bezpečné vzdálenosti od nosné rakety.

Boeing se Starlinerem stejné zkoušky už rovněž úspěšně podstoupil, ale s jednou výjimkou - loni v prosinci se nezdařil testovací let bez posádky na ISS a zpět. Chyby v softwaru zavinily, že se loď nedostala na stanovenou oběžnou dráhu, a nedokázala se proto ke stanici přiblížit.

Nicméně se při tom prověřilo fungování v nouzové situaci a loď po 48 hodinách v pořádku přistála na Zemi. Na podzim chce společnost tuto zkoušku zopakovat. Další připravovanou americkou kosmickou lodí bude Orion. Pro NASA ji vyvíjejí americká společnost Lockheed Martin a evropský Airbus.