Pandemii se v Itálii nedaří zastavit, během uplynulého dne zemřelo přes šest set lidí

Události ČT: Koronavirus v zahraničí (zdroj: ČT24)

Itálie, aktuálně nejhůře zasažená země pandemií koronaviru, oznámila v pátek úmrtí 627 lidí. Napříč zasaženými zeměmi od přelomu roku zemřelo více než 11 tisíc nakažených a v posledních hodinách boj proti infekci dál stupňují nejen v Itálii, ale i v Německu, Rakousku, Španělsku, Velké Británii či Spojených státech. Naopak čínská provincie Chu-pej, kde byl koronavirus SARS-CoV-2 poprvé zaznamenán, druhý den po sobě neoznámila žádný nový případ infekce.

  • V Německu se mluví o možném plošném zákazu vycházení, mohlo by se o něm rozhodovat o víkendu. Španělská vláda nařídila do týdne uzavřít všechny hotely v zemi.

    Celostátní karanténa začíná v pátek platit ve Slovinsku. Ve Velké Británii až do odvolání ruší výuku.

    Kalifornie vyhlásila celostátní karanténu a prezident Donald Trump zrušil červnový summit G7.

    Zákazy vycházení a uzavírání hranice přichází také v Jižní Americe, pohyb osob nově omezila třeba Argentina.

    Čínská provincie Chu-pej, původní ohnisko nákazy, tvrdí, že nezaznamenala druhý den po sobě žádný nový případ nákazy.
  • V Itálii za uplynulý den zemřelo 627 nakažených, což je největší nárůst od února, kdy se zde nemoc COVID-19 poprvé objevila. Celkový počet obětí stoupl na 4 032, případů nákazy je 47 021.

Potvrzených případů nákazy je na celém světě přes 266 tisíc, počet obětí už přesáhl 11 tisíc, vyplývá z údajů na specializovaném webu vědců z americké Univerzity Johnse Hopkinse, kteří se studiu pandemie věnují.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Stále přísnější opatření přijímají nyní především země v Evropě, která se po Číně stala novým ohniskem pandemie.

Přes šest set mrtvých v Itálii za den

V nejpostiženější Itálii za uplynulý den zemřelo 627 lidí nakažených koronavirem, což je největší nárůst od února, kdy se nemoc COVID-19 v jihoevropské zemi poprvé objevila. Celkový počet obětí stoupl na 4032, případů nákazy úřady registrují 47 021. Oproti čtvrteční bilanci se tak počet infikovaných zvýšil téměř o šest tisíc.

Vláda se rozhodla zpřísnit karanténu a od soboty mimo jiné zakáže venkovní rekreační a sportovní aktivity. O dalším zpřísnění karantény se v Itálii mluvilo už několik dní v souvislosti s tím, že dosavadní kroky zatím nepomohly zastavit prudký růst počtu nakažených. „Musíme udělat víc pro to, abychom nákazu zastavili,“ uvedl ministr zdravotnictví Roberto Speranza 

Italské úřady rovněž v pátek otevřely polní nemocnici, která je určena výhradně pacientům nakaženým koronavirem. V Cremoně bude o nemocné ve stanech s celkem více než šesti desítkami lůžek pečovat americká křesťanská organizace Samaritan’s Purse. 

V madridském konferenčním centru vznikne nemocnice

Španělská vláda nařídila do týdne uzavřít všechny hotely v zemi. Výjimku dostanou jen ubytovny, v nichž bydlí lidé dlouhodobě, informoval list El País. Kromě hotelů se budou muset zavřít také další zařízení, která nabízejí ubytování turistům, například penziony, kempy či parkoviště pro obytné vozy.

Úřady také v madridském konferenčním centru zřídí obří dočasnou nemocnici pro nakažené koronavirem. Bude mít 5500 lůžek, a to i pro vážné případy. V zemi je přes tisíc mrtvých, nakazilo se skoro 20 tisíc lidí.

Ve Velké Británii budou nejméně měsíc zavřeny všechny restaurace, bary a hospody, země také až do odvolání ruší výuku. Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová varovala, že by se školy nemusely otevřít až do letních prázdnin. Nemocí COVID-19 se dosud ve Spojeném království nakazilo přes tři tisíce lidí, 167 osob zemřelo.

Bavorský premiér Markus Söder během tiskové konference
Zdroj: Peter Kneffel/ČTK

Bavorsko omezí pohyb obyvatel

Německu se stále častěji mluví o možném plošném zákazu vycházení. O dalších opatřeních ke zpomalení epidemie bude již o víkendu kancléřka Angela Merkelová jednat s vládními kolegy i představiteli jednotlivých spolkových zemí. Omezení pohybu dosud odmítali někteří přední lékaři.

Od půlnoci zavede výrazné zákazy Bavorsko, oznámil tamní ministerský předseda Markus Söder, který občany vyzval, aby zůstávali doma. Opatření zatím budou platit 14 dní.

Lidé v Bavorsku budou moci i nadále chodit do práce, k lékaři, na nutný nákup nebo na zdravotní procházky. Pohyb ve větších skupinách bude ale zakázán. Na dodržování opatření bude dohlížet policie. Kompletně uzavřené zůstanou restaurace, prakticky zcela vyloučené budou návštěvy v nemocnicích nebo domovech důchodců.

Další citelná opatření kvůli koronaviru přijaly i jiné německé spolkové země, například Bádensko-Württembersko, Hesensko, Sársko, Brémy či Porýní-Falc. Patří k nim uzavírky restaurací a dalších gastronomických zařízení a v některých případech také zákaz shromáždění s více než pěti osobami.

Kvůli pandemii jsou pozastaveny všechny programy států Evropské unie na příjem běženců. Přerušeno je rovněž přerozdělování migrantů organizované Unií, oznámila podle agentury DPA Evropská komise. Podobně své projekty zastavily Mezinárodní organizací pro migraci (IOM) a OSN.

V chodu jsou nadále přípravy k převzetí nezletilých běženců, kteří do Evropy přišli bez dospělého doprovodu a kteří jsou nyní v uprchlických táborech na řeckých ostrovech. Je ale pravděpodobné, že koronavirová krize ovlivní časový harmonogram.

Rakousko prodloužilo protinákazová opatření do dubna

Rakousko, kde dále roste počet infikovaných osob, prodloužilo do 13. dubna opatření a omezení proti pandemii. V pátek to oznámil tamní kancléř Sebastian Kurz. Ten uvedl, že dosavadní vládní kroky sice fungují, ale je nutné je prodloužit. Pokud se boj proti infekci bude vyvíjet dobře, podle Kurze je možné po 13. dubnu omezení postupně uvolňovat.

Rakouské ministerstvo zdravotnictví odpoledne sdělilo, že za poslední den se v zemi zvýšil počet nakažených lidí o 355. Celkem je tak v zemi 2388 pozitivně testovaných osob.

Francouzské úřady v rámci opatření uzavřely některá veřejná místa včetně pařížského nábřeží Seiny či přímořské promenády v Nice. Lidé v metropoli od pátečního odpoledne nesmějí například na Esplanádu Invalidovny či na Martova pole u Eiffelovy věže. Podle páteční bilance překonal počet nakažených lidí ve Francii číslo 12 tisíc, z toho 452 pacientů zemřelo. 

Bulharsko a Maďarsko oznámily, že do boje proti šíření koronaviru zapojí armádu. V Sofii parlament po vzrušené debatě umožnil, aby vojáci policistům pomohli prosazovat respektování preventivních opatření, a to v nezbytných případech i silou. V Maďarsku bylo z rozhodnutí vlády postaveno pod vojenský dohled 140 důležitých podniků v zemi a od pátku jsou vojáci i v ulicích. 

Ukrajinská vláda vyhlásila stav nouze v hlavním městě Kyjevě a ve dvou dalších oblastech na západě a východě země, které jsou nejvíce zasažené šířením koronaviru. Nouzový stav od pátku platí kromě metropole v Dnipropetrovské oblasti na východě a Ivano-Frankivské na západě země.

Místo summitu G7 videokonference, Los Angeles se chystá na nejhorší

Kvůli šíření nového typu koronaviru zrušil americký prezident Donald Trump summit hospodářsky nejvyspělejších zemí G7, který se měl uskutečnit v červnu v rezidenci Camp David.

Podle mluvčího Bílého domu Judda Deerea se americký prezident rozhodl zrušit setkání v USA a nahradit jej videokonferencí, aby „každá země mohla soustředit všechny své zdroje na reakci na zdravotnickou a hospodářskou výzvu, jakou COVID-19 představuje“.

Guvernér Kalifornie Gavin Newsom mezitím vyhlásil celoplošnou karanténu. Nejlidnatější stát USA má téměř 40 milionů obyvatel, kteří od pátku mohou z domovů vycházet jen na nákupy potravin, do lékáren, k lékaři či na úřady. Při procházkách budou muset dodržovat patřičný odstup, zdůraznil Newsom.

Guvernér rovněž varoval, že v následujících osmi týdnech by se novým koronavirem mohlo nakazit až 56 procent kalifornské populace, tedy více než 20 milionů lidí. V nemocnicích tak podle něj bude potřeba o 19 500 lůžek více, než má stát nyní k dispozici.

Obzvlášť těžce postižené bude podle Newsoma druhé největší americké město Los Angeles. Guvernér proto vyzval Trumpa, aby do losangelského přístavu vyslal „okamžitě“ armádní nemocniční loď.

Plošná karanténní opatření zavedl i stát New York. Téměř všechny tamní podniky musí zavřít a lidé nemají vycházet ze svých domovů. Příkaz se netýká nezbytných služeb.

Spojené státy rovněž oznámily, že kvůli nákaze po vzájemné dohodě částečně uzavírají část hranice s Mexikem. Uvedl to americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Opatření se však nevztahuje na nezbytné cesty a nemělo by mít dopady na obchod. Platit by mělo od soboty, stejně jako obdobné omezení na hranicích USA s Kanadou.

Čína lže, tvrdí jeden z lékařů z Wu-chanu

Pozitivnější zprávy přicházejí z původního ohniska epidemie v čínské provincii Chu-pej, která nezaznamenala už druhý den v řadě žádný nový potvrzený případ nákazy. Čísla ale zpochybňuje jeden z lékařů z Wu-chanu, který obvinil úřady, že manipulují s údaji týkajícími se počtu nově nakažených a vyléčených. Podle něj tím chtějí vyzdvihnout úspěchy vlády prezidenta Si Ťin-pchinga v boji s epidemií.

Lékař japonské agentuře Kjódó pod podmínkou anonymity sdělil, že před návštěvou prezidenta se na pokyn úřadů dostala z nemocnic řada pacientů, přestože u nich ještě nevymizely příznaky nemoci. Pozastaveno údajně bylo i testování lidí s podezřením na koronavirus.

V pevninské Číně za čtvrtek podle úřadů přibylo 39 nových infikovaných, všechny případy ale souvisí s pobytem v zahraničí. Celkem se tak počet importovaných případů infekce vyšplhal na 228.

Nové případy se ve čtvrtek objevily především v provincii Kuang-tung, v Šanghaji a v Pekingu. V pevninské Číně, tedy bez Hongkongu a Macaa, se koronavirus potvrdil od konce loňského roku již u 80 967 lidí. Počet obětí se zvýšil ve čtvrtek o tři na 3248. Ve středu bylo mrtvých ještě osm. Přes 70 tisíc lidí se z nemoci zotavilo.

Jižní Korea své obyvatelstvo masivně testuje. Dosud podle místních úřadů provedla testy u 316 600 osob. Nejhůře postižené zůstává město Tegu, které hlásí více než polovinu čtvrtečních případů. Obavy ale panují také kvůli vývoji v metropoli Soulu a jeho okolí, kde žije polovina z 51 milionů obyvatel země. Aby zabránila „importovaným“ případům nákazy, rozhodla se Jižní Korea testovat všechny lidi, kteří od neděle do země přiletí z Evropy.

Nejpostiženější zemí na Blízkém východě zůstává Írán, kde zemřelo 1433 lidí. Nejvyšší duchovní vůdce Alí Chámeneí ve svém projevu ku příležitosti perského nového roku vyzdvihl obětavost zdravotníků, lékařů, zdravotních sester, asistentů, manažerů a nemocničního personálu.

Navzdory tomu, že se v uplynulých dnech začaly objevovat spekulace, že se i on nakazil koronavirem, zdálo se, že je nejvyšší duchovní zdráv. Íránští činitelé, s nimiž se agentura Reuters spojila, spekulace o Chámeneího špatném zdravotním stavu odmítli.

Teherán vyzval ostatní země, aby USA přiměly k uvolnění sankcí kvůli koronavirové pandemii. Chámeneí však v projevu poznamenal, že si Írán díky americkým sankcím „zajistil ve všech oblastech soběstačnost“.

V Izraeli počet nakažených stoupl na 705, stav deseti z nich je přitom vážný a patnáct lidí se vyléčilo. Ve čtvrtek Izrael evidoval 677 nakažených. Izraelem okupovaný Západní břeh Jordánu dosud nákazu podle palestinských činitelů odhalil u 48 lidí, sedmnáct z nich se prý vyléčilo.

Argentina uzavírá brány, Chile odkládá referendum

Problémy s nákazou řeší také Jižní Amerika. V Argentině nemohou lidé na základě rozhodnutí prezidenta Alberta Fernándeze až do konce března opouštět až na určité výjimky své domovy. V ulicích argentinských měst budou hlídkovat policisté, kteří budou celostátní karanténu vymáhat. Už na počátku týdne Argentina zavřela své hranice a zrušila na dva týdny výuku na školách.

Zákaz vycházení platí také v Peru. V sousedním Chile se rozhodli odložit kvůli pandemii referendum o nové ústavě, které bylo plánováno na 26. dubna. Nový termín lidového hlasování stanovili zákonodárci na 25. října. Za změny v současné ústavě od druhé poloviny loňského roku Chilané masově demonstrovali.

Brazilský stát Rio de Janeiro oznámil, že uzavře kvůli koronaviru od soboty nejméně na dva týdny své pláže, bary a restaurace. Dekret, který vydal místní guvernér, navíc ruší pozemní, letecké i lodní spojení s těmi brazilskými státy, ve kterých se už potvrdil nejméně jeden případ nákazy. Brazilský prezident Jair Bolsonaro si myslí, že k normálnímu chodu se země vrátí nejdříve za šest až sedm měsíců.

Nákaza se šíří i v dalších zemích Jižní Ameriky a Karibiku. První dva případy se potvrdily na Haiti, které je nejchudší zemi západní polokoule a v reakci vyhlásilo nouzový stav.

Zdravotní středisko v Santiagu de Chile střeží armáda
Zdroj: Pablo Sanhueza/Reuters

Z výletní lodi s nakaženými vystoupily v Sydney tisíce cestujících

Koronavirus se šíří také v Austrálii. U tří lidí z výletní lodi Ruby Princess, která zakotvila ve čtvrtek v největším australském městě Sydney, se při testech potvrdila nákaza. Úřady se nyní snaží urychleně kontaktovat více než 2700 cestujících, kteří z plavidla v centru Sydney vystoupili.

Na lodi, jež předtím navštívila Nový Zéland, bylo zhruba 3800 osob, včetně asi 1000 členů posádky, upozornil britský list The Guardian.