„Namasté Trump.“ Šéf Bílého domu zahájil návštěvu Indie na největším kriketovém stadionu světa

Americký prezident Donald Trump přijel na dvoudenní návštěvu Indie. Na její úvod spolu s premiérem Naréndrou Módím vystoupili s projevem na největším kriketovém stadionu na světě ve městě Ahmadábád před více než sto tisíci diváky. Trump ocenil pokrok, kterého země dosáhla, a Módího označil za svého přítele. Návštěva se má soustředit na prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi, uzavření zásadnějších dohod se ale podle agentury AFP neočekává.

 „Ať žije Indie,“ zopakoval Módí několikrát hned na úvod svého vystoupení. Amerického prezidenta, který nedlouho předtím do Indie přicestoval a společně se svou manželkou seděl vedle něj, pozdravil slovy „Namasté Trump“.

Americký prezident následně indického premiéra ocenil a označil za svého „opravdového přítele“. Poděkoval mu za jeho laskavost a vyzdvihl vítězství jeho strany v loňských parlamentních volbách.

„Amerika miluje Indii. Amerika respektuje Indii. Amerika bude vždy věrným a loajálním přítelem indických občanů,“ řekl prezident USA s tím, že jeho země usiluje o posílení vztahů s asijskou velmocí. „Indie bude vždy zaujímat speciální místo v našich srdcích,“ dodal Trump.

Ve své řeči konkrétně zmínil budoucí dodávku vojenského vybavení do Indie, mělo by jít o bezpilotní letouny, vrtulníky, ale i raketové systémy. Dále Trump dodal, že se těší také na rozšíření spolupráce mezi oběma zeměmi v oblasti vesmíru. Indie a USA se podle Trumpa rovněž nacházejí v raných stádiích vyjednávání „neuvěřitelné“ obchodní dohody.

„Příběh indického národa je příběhem úžasného úspěchu,“ prohlásil Donald Trump. „Dnes bych chtěl říci všem Indům, na severu i na jihu… buďte hrdí na svou minulost a buďte rovněž jednotní kvůli ještě zářivější budoucnosti.“

Módí Trumpa uvítal už na letišti. Doprovázeli ho tanečníci v tradičních oblecích, bubeníci a další hudebníci. Další desítky tisíc lidí lemovaly ulice, když kolona s americkou delegací projížděla ke kriketovému stadionu. Po cestě z letiště se oba státníci ještě krátce zastavili v Sábarmatí, kde žil bojovník za indickou nezávislost Mahátmá Gándhí.

Policisté na střechách, uzavřené ulice

Mnoho ulic v Ahmadábádu zůstalo kvůli návštěvě uzavřených, stejně tak i obchody. Policisté na celou situaci dohlíželi i ze střech a balkonů.

Indie a Spojené státy si vybudovaly velmi blízké politické i bezpečnostní vztahy a Trumpova dvoudenní návštěva by měla blízkost obou zemí potvrdit, poznamenala agentura Reuters. Dodala, že země mají některé společné zájmy, jedním z nich je například snaha čelit vzestupu Číny.

Trumpa doprovází jeho manželka Melanie, dcera Ivanka, zeť Jared Kushner a ministr obchodu Wilbur Ross. Po návštěvě Ahmadábádu by měl prezident ještě v pondělí navštívit i slavný Tádž Mahal.