Smer a SNS prosazují před volbami narychlo balíček změn, schůze parlamentu je po blokádě opozice přerušená

Skupina šesti opozičních slovenských poslanců obsadila řečnický pult během mimořádné parlamentní schůze, která byla poté přerušena. Zmínění poslanci hodlají v protestu pokračovat. Schůzi svolaly necelé dva týdny před volbami dvě ze tří slovenských vládních stran, Smer-SD a SNS, aby ve zrychleném řízení prosadily sociální opatření v hodnotě přes osm set milionů eur (téměř 20 miliard korun). Součástí balíčku je mimo jiné i zrušení dálničních známek. Některé opoziční strany považují navržená opatření za kupování hlasů voličů před volbami.

Nejsilnější vládní strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) požaduje zdvojnásobení dětských přídavků a zavedení třinácté penze pro všechny příjemce různých typů důchodů. Koaliční Slovenská národná strana (SNS) si jako podmínku pro podporu návrhů Smeru dala zrušení dálničních známek.

Proti balíčku, který zatíží hospodaření státu pod vedením příští vlády, se postavila menší koaliční strana Most-Híd, a nepodpořila tak otevření schůze ani její program.

Smeru a SNS se však přesto podařilo schůzi zahájit, protože jí už předem podporu slíbila krajně pravicová strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Přidali se i někteří nezařazení poslanci, kteří odešli z opozičních uskupení Sloboda a Soldiarita (SaS) a Sme rodina. Mnozí další opoziční poslanci naopak schůzi nepodpořili. 

Opoziční poslanci přinesli na řečnický pult „svatební dort Smeru a ĽSNS“

Místopředseda parlamentu Martin Klus z SaS po zahájení schůze oznámil, že se nebude na vedení schůze splupodílet, neboť bylo v souvislosti s ní podáno částí opozice trestní oznámení pro podezření z volební korupce. 

Šest nezařezených poslanců hlásících se k opoziční neparlamentní koalici PS/Spolu poté obsadilo řečnický pult, kam si přinesli dort, jenž má podle nich symbolizovat „svatbu mezi Smerem a fašisty z ĽSNS“, kteří podpořili zahájení schůze. Místo odmítali opustit a chtěli, aby o zákonnosti schůze rozhodl ústavní soud.

Předseda parlamentu Andrej Danko (SNS) proto schůzi přerušil. Pokračovat by měla ve středu v devět hodin.

„Vzhledem k tomu, že jde o obrovskou sumu a o atentát na naše společné hospodaření, jsme obstrukcí zablokovali jednání parlamentu,“ řekl  předseda strany PS/Spolu Miroslav Beblavý, který se zúčastnil obsazení řečnického pultu. Později doplnil, že poslanci budou ve sněmovně nocovat a v protestu pokračovat i ve středu.

Premiér a volební lídr Smeru-SD Peter Pellegrini vybídl protestující poslance k ukončení akce. „Toto je absolutní pohrdání parlamentní demokracií. Je to cesta k banánovým republikám,“ řekl Pellegrini k blokádě schůze.

Zpravodaj ČT Obrovský: Balíček Smeru podle politologů zásadní obrat v preferencích nepřinese (zdroj: ČT24)

Návrhy kritizuje opozice i správce dálnic

Opoziční politici mluví v souvislosti s podporou ĽSNS o předvolebním testu, který by po volbách mohla zpečetit koalice Smeru, SNS a ĽSNS. Lídr koalice PS-Spolu Michal Truban například prohlásil, že půjde o „politickou svatbu mezi fašisty a smeráckou mafií“, citoval ho web Aktuality.sk. 

Ministr financí Ladislav Kamenický (Smer-SD) podle Aktualit.sk přiznal, že v současnosti na nová opatření nejsou peníze, a ve stejném duchu reagoval i bývalý ministr financí a současný guvernér Národní banky Slovenska Peter Kažimír.

Aktuality.sk také tvrdí, že zatímco nyní chce Smer-SD prosadit zdvojnásobení rodinných přídavků, za dosavadní vlády, které byla strana nejsilnějším členem, stouply tyto dávky dosud jen o dvě eura a 41 centů (60 korun).

Zrušení dálničních známek pro vozidla do 3,5 tuny, čímž stát přijde přibližně o sedmdesát milionů eur (1,7 miliardy korun), zase kritizoval kromě opozice i správce dálnic a rychlostních silnic, Národní dálniční společnost (NDS). Tvrdí, že bez těchto příjmů není schopná zajistit provoz a údržbu dálnic a splácení stávajících úvěrů.

Nevládní organizace: Postup vládních stran je nezákonný

Opozice i někteří právníci kritizují i skutečnost, že Smer-SD a SNS chtějí balíček přijmout v takzvaném zrychleném legislativním řízení. Podle jednacího řádu parlamentu je to možné pouze v případě, že hrozí velké hospodářské škody či ohrožení lidských práv a svobod.

Pro Smer je to poslední snaha něco udělat a zabránit minimálně dalšímu propadu preferencí. Zásadní nárůst (preferencí) se ale asi očekávat nedá, protože ten (klesající) trend je jasný a dlouhodobý.
Petr Obrovský
zpravodaj ČT na Slovensku

Nevládní organizace Via Iuris proto mluví o nezákonném postupu. „Jsme toho názoru, že žádné mimořádné okolnosti v souvislosti s předkládanými změnami ve skutečnosti ani neexistují,“ tvrdí představitelé organizace.

„Je možné, že takový proces přijímání předmětných zákonů by mohl být v případě řízení před Ústavním soudem považován za takovou chybu, která by znamenala neústavnost přijatých změn,“ cituje Sme.sk právníka Imricha Vozára, který s Via Iuris spolupracuje.

Obliba Smeru-SD klesá, SNS nemá účast v parlamentu jistou

Smer-SD a SNS se snaží předkládané návrhy prosadit necelé dva týdny před slovenskými parlamentními volbami. Voliči půjdou k urnám v sobotu 29. února.

Popularita Smeru-SD podle průzkumů dlouhodobě klesá, poslední mu přisuzovaly v preferencích kolem sedmnácti procent. Ještě v roce 2012 získal Smer-SD ve volbách 44,4 procenta hlasů, o čtyři roky později 28,28 procenta.

SNS se podle posledních sondáží pohybuje kolem pětiprocentní hranice pro vstup do parlamentu a účast v Národní radě tak nemá jistou.