Kiska a Pellegrini se střetli v předvolebním duelu. Přeli se o třinácté důchody i dálnice

Za „nezákonné kupčení“ označil v nedělní předvolební televizní debatě s premiérem Peterem Pellegrinim bývalý prezident a předseda nové strany Za l’udí Andrej Kiska návrh Pellegriniho vlády na „sociální balíček“. Ten počítá se zdvojnásobením dětských přídavků, zavedením třináctého důchodu i dálnicemi zdarma.

Kabinet premiéra Petera Pellegriniho (Smer-SD) hodlá zmíněná opatření v hodnotě stamilionů eur ročně prosadit na mimořádné schůzi sněmovny ještě do parlamentních voleb 29. února.

Podle opozice jde ale o kupování hlasů voličů a zátěž pro hospodaření příští vlády; průzkumy totiž signalizují pokles popularity vládních stran. „Za prvé je to nezákonné,“ prohlásil Kiska s tím, že taková opatření se nesmějí přijímat ve zkráceném legislativním postupu. „Za druhé je to problém a i kupčení,“ dodal.

Za nejhorší považuje, že se Pellegriniho strana Smer a jeho spojenec, Slovenská národná strana (SNS), dohodly s „fašisty“, tedy s krajně pravicovou stranou Kotlebovci – L’udová strana Naše Slovensko (L’SNS), bez níž by svolání parlamentní schůze nebylo možné.

Smer se tak podle Kisky také snaží zbavit zodpovědnosti za aféry okolo souzeného podnikatele Mariana Kočnera či vraždy novináře Jána Kuciaka. „Dva měsíce před volbami by vláda měla skutečně jen svítit a topit,“ usoudil a vyčetl premiérovi, že Smer měl dvanáct let u moci na to, aby opatření zavedl.

Pellegrini dohodu s L’SNS popřel, sociální balíček nevnímá jako předvolební tah ani jako předvolební korupci. „Je mi úplně jedno, zda to přinese procenta straně Smer-SD, důležité je, zda se to podaří prosadit,“ prohlásil. K návrhu podle něj vedla „obava z nemohoucnosti nynější opozice se na čemkoliv dohodnout“, tedy i na sociálních opatřeních, pokud by se dostala k moci.

Hospodářství vyšší výdaje zvládne, ujišťuje Pellegrini

Pellegrini ujistil, že ekonomika je schopná zvládnout zvýšené výdaje. Spoléhá na vyšší příjmy rozpočtu ze sociálního pojištění, plynoucí z vyšší zaměstnanosti, efektivnější výběr daní a racionalizaci výdajů z rozpočtu.

„Neděláme to proto, abychom to přenechali někomu jinému. Děláme to proto, protože počítáme, že budeme ve vládě,“ prohlásil. „Věřím, že vyhrajeme páté volby za sebou a budeme při sestavování vlády,“ dodal.

Kiska mu vyčetl, že „Smer během svého vládnutí každého z nás zadlužil částkou 5300 eur (asi 132 000 Kč)“. Varoval, že v důsledku balíčku toto zadlužení ještě stoupne, pokud se nepřistoupí ke druhé možnosti v podobě škrtů ve školství a zdravotnictví. Anebo by se muselo přestat krást.

„Já nemám ten luxus, abych si v této debatě mohl nakecat, co se mi zachce. Protože vše sledují i v zahraničí,“ postěžoval si předseda vlády. Že by šel do vlády i s Kiskou, premiér nevyloučil. „Kromě L’SNS nevylučujeme ze spolupráce nikoho, kdo bude ochoten jednat o řešeních,“ řekl. Kiska ale zopakoval, že se Smerem nikdy.

V posledních předvolebních průzkumech Smer-SD klesl pod 20 procent podpory, naopak rostla popularita protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OL’aNO). Jako třetí figuruje strana Kotlebovců se ziskem kolem 10 procent.

Koalice neparlamentních stran Progresívne Slovensko/Spolu by podle poslední sondáže agentury AKO získala 9,4 procenta hlasů, na pátém místě s podporou 8,9 procenta byla Kiskova strana Za l’udí.