Nelegální odpad, který má na svědomí italská mafie? To teď prověřují bulharské úřady

Nelegální odpad, který má na svědomí italská mafie? (zdroj: ČT24)

Bulharské úřady se snaží vypořádat s desítkami kontejnerů plnými nelegálně dovezeného odpadu, které se nacházejí v přístavním městě Varna. Všechny pocházejí z Kampánie, některé jsou už na cestě zpět do Středomoří – a Sofie z jejich „exportu“ podezřívá italskou mafii.

Desítky kontejnerů s nelegálně dovezeným odpadem se nachází v bulharském přístavu Varna na pobřeží Černého moře. Na zásilku upozornil anonymní tip. „Na papíře to měly být jen plasty a guma, ale zjistili jsme, že obsahují i kovy, dřevo nebo sklo,“ říká státní zástupkyně ve Varně Vladislava Panajotova.

Zhruba třicet kontejnerů už úřady poslaly zpět, sedmdesát dalších je bude následovat a osud posledních dvaceti se právě řeší. Všechny však pocházejí z italského Salerna a dva Italové jsou také partneři příjemce, firmy sídlící v Sofii. Bulharské úřady podezřívají z pašování odpadu kalábrijskou mafii Ndrangheta. Důkazy jim však zatím chybí, a proto už také požádaly italské kolegy o spolupráci.

S kauzou zřejmě souvisí i zátah bulharské policie, která v centrální části země nedávno odhalila nelegální skládky a zpracovny odpadu. Kvůli vyšetřování musela také pozastavit spalování odpadu elektrárna Bobov Dol místního oligarchy Christa Kovačkiho. Povolení na pálení domácího i dovezeného odpadu ministerstvo elektrárně dalo bez posouzení dopadů na životní prostředí.

„Podle stavu odpadu dostávají za spálení zaplaceno od 250 do tisíce korun za tunu,“ upozorňuje ekologická aktivistka organizace Přátelé Země Danita Zarichinova.

Není také jasné, zda jsou zařízení, která jsou původně určená ke spalování uhlí, na odpad upravená. Místní proto stopku spalovně vítají. „Podle odborníků tu do pěti let budeme mít prudký nárůst případů rakoviny, pokud pálení nepřestane,“ říká starostka Bobova Dolu Elsa Velichkova.

Kvůli společnému unijnímu trhu Bulharsko dovoz odpadu z Itálie zakázat nemůže, s Římem se ale dohodlo na aktivní spolupráci v potírání pašeráků.