Nový Zéland sužují bleskové povodně. Záchranáři pomáhali stovkám turistů uvázlým ve fjordu

Novozélandský Jižní ostrov se potýká se záplavami. Tisíce lidí musely opustit své domovy. Velká voda přechodně uvěznila dvě stovky turistů v národním parku u fjordu Milford Sound. Hlášeny jsou dva případy drobných zranění poté, co sesuv půdy zasáhl chatu u turistické trasy.

Nejjižnější region souostroví kvůli velkému množství deště vyhlásil stav nouze poté, co v oblasti za šedesát hodin napadlo tisíc milimetrů srážek. Prudký déšť způsobil i sesuvy půdy, které zavalily některé hlavní silnice, a rozvodnil řeky, informovala agentura AFP.

Úřady ve středu brzy ráno vyzvaly obyvatele nízko položených městeček Gore a Mataura k okamžité evakuaci. Z koryta se vylila stejnojmenná řeka Mataura. „Vydali jsme pokyny k evakuaci nebo k přípravě na evakuaci pro šest tisíc lidí v celém regionu,“ řekl mluvčí lokálních záchranných složek.

V zasažených oblastech byly preventivně přerušeny dodávky elektrického proudu a v kostelech a ze škol se staly dočasné ubytovny.

Na dvě stě turistů museli záchranáři vysvobodit z fjordu Milford Sound na jihozápadě země, letecky je převezli do nedalekého města Te Anau. „O turisty jsme se dobře postarali,“ uvedla záchranná služba, podle které mezi návštěvníky tamních skalnatých masivů panovala dobrá nálada.

Události ČT: Povodně na Novém Zélandu (zdroj: ČT24)