Nejbohatší ženu Afriky vyšetřují angolské úřady kvůli korupci a podvodům

Horizont ČT24: Nejbohatší ženu Afriky začaly angolské úřady vyšetřovat z korupce a podvodů (zdroj: ČT24)

Úřady v Angole začaly vyšetřovat dceru bývalého angolského prezidenta Isabel dos Santosovou, která je označovaná za nejbohatší ženu Afriky. Je podezřelá, že získala velkou část svého miliardového jmění díky korupci, podvodům a nevyváženým kontraktům se státními společnostmi uzavřenými během vlády svého otce. Vyplývá to z více než 700 tisíc stran dokumentů, které zveřejnilo Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ). Jsou mezi nimi například faktury, obchodní smlouvy nebo bankovní výpisy.

Angolu, kde většina obyvatel stále žije v extrémní chudobě, Isabel dos Santosová opustila v roce 2017. Teď má miliardářka k návratu o důvod míň. Vyšetřovatelé ji podezírají, že k velké části bohatství přišla korupcí a zpronevěrou státních peněz. „Angolská prokuratura má dost důkazů, aby mohla vést vyšetřování a dostala ji i ostatní před soud,“ uvedl předseda nevládní organizace Volné ruce Salvador Freire.

Použít mohou víc než 700 tisíc stran dokumentů, jejichž část zveřejnila světová média. Smlouvy ukazují, že s manželem kupovali pod cenou půdu i podíly ve výnosných státních podnicích. Vymyšlenými fakturami také měli vyvádět statisíce dolarů z firem, které vedli – především z ropné společnosti Sonangol. Do čela hlavního angolského vývozce ji jmenoval otec na konci své 38leté vlády.

„Všechna obvinění jsou falešná. Bohužel jsme nedostali možnost předložit naše důkazy a hájit se,“ uvedla dos Santosová, která si užívá přepychu Londýna a Lisabonu.

Dos Santosová má miliardový majetek

Majetek nejbohatší ženy Afriky přesahuje dvě miliardy dolarů. Šestačtyřicetiletá podnikatelka poukazuje na to, že vybudovala deset firem a v Angole zaměstnává víc než 20 tisíc lidí. Vyšetřování a únik dokumentů označuje za politický hon na čarodějnice. I proto, že zvažuje kandidaturu na prezidentku.

„V Angole, uvnitř politické strany MPLA, se teď snaží zbavit prezidenta dos Santose vlivu na politický život v zemi,“ říká dos Santosová. Vrchní angolský žalobce miliardářku vyzval, ať se dobrovolně vrátí do vlasti. Jinak nevyloučil, že na ni vydá mezinárodní zatykač. 

Hlavních podezřelých je zatím pět. Jednoho z nich – bankéře společnosti Eurobic, který měl na starosti účet angolské ropné firmy – našli ve středu v Lisabonu oběšeného v garáži. Podle policie nejspíš spáchal sebevraždu. Další podnikatelčiny firmy začal prověřovat i portugalský finanční regulátor.