OBRAZEM: Betlém zaplnily tisíce poutníků. Křesťané z Pásma Gazy mají potíže získat povolení

Tisíce křesťanských poutníků dorazily do palestinského Betléma na okupovaném Západním břehu Jordánu, který je podle Bible místem narození Ježíše Krista. Vánoční oslavy vyvrcholí půlnoční mší v betlémské bazilice Narození Páně.

Desítky Palestinců i turistů zaplnily náměstí Jesliček před bazilikou Narození Páně. Ta byla postavena v místě, kde podle tradice Marie porodila malého Ježíška. Oslavy zahájil průvod skautů za zvuků píšťal, bubnů a dud. Jde o pozůstatek po Velké Británii, která Palestinu do roku 1948 spravovala.

Do Betléma zavítal i arcibiskup Pierbattista Pizzaballa, římskokatolický administrátor jeruzalémského patriarchátu, který bude sloužit půlnoční mši. Na palestinské území se dostal z Jeruzaléma přes kontrolní stanoviště izraelské armády. V Betlémě ho přivítali významní zástupci tamní křesťanské komunity.

Turistické žně

Betlém je závislý na příjmech z cestovního ruchu a místní doufají, že letošní svátky by pro ně mohly být nejlepší za posledních dvacet let. Podle palestinských úřadů totiž bude o Vánocích v Betlémě přespávat nejméně patnáct tisíc poutníků. „Všechny hotely ve městě jsou dneska plné,“ uvedla palestinská ministryně turismu a památek Rula Maajahová.

Komplikace se ale podle všeho nevyhnuly palestinským křesťanům z Pásma Gazy; palestinští představitelé tvrdí, že izraelské úřady zatím vydaly povolení k návštěvě Betléma a Jeruzaléma méně než polovině z nich.

„Dávají povolení starším lidem, nikoli mladým,“ cituje Reuters dvaašedesátiletou křesťanku, která do Betléma mířila spolu s manželem. „Můj syn, dcera i snacha povolení nedostali. Jsou doma naštvaní.“

Neshody kolem cesty z Gazy

Ve dvoumilionovém palestinském Pásmu Gazy žije zhruba tisíc vyznavačů křesťanství. Území je pod izraelskou blokádou. Mluvčí izraelského úřadu, který zajišťuje vojenskou spolupráci s Palestinci, nejprve oznámil, že křesťané z Pásma Gazy budou moci přes Izrael vycestovat do ciziny, ale povolení k návštěvě Západního břehu Jordánu ani Jeruzaléma nedostanou.

Představitelé křesťanské komunity v Jeruzalémě zákaz odsoudili a vyzvali izraelské úřady, aby rozhodnutí přehodnotily. O víkendu nakonec izraelský úřad COGAT, který koordinuje izraelské aktivity na palestinských územích, oznámil, že v době vánočních svátků cesty na Západní břeh Jordánu a do Jeruzaléma křesťanům z Gazy umožní.