Britští poslanci ve druhém čtení schválili zákon k brexitu

Události: Poslanci schválili zákon k brexitu ve druhém čtení (zdroj: ČT24)

Poslanci v britské Dolní sněmovně odpoledne ve druhém čtení schválili prováděcí zákon k dohodě o rozluce s Evropskou unií. Britský premiér Boris Johnson je předtím vyzval k jednotě a překonání mrtvého bodu. Vůdce opozice Jeremy Corbyn označil vyjednanou „rozvodovou“ dohodu za strašnou.

Poslanci prováděcí zákon schválili poměrem hlasů 358 ku 234. Odchod Spojeného království z EU k 31. lednu, jak slíbil Johnson v nedávné předvolební kampani, je po pátečním hlasování téměř jistý.

Evropská komise (EK) na zásadní krok pro dokončení brexitového procesu reagovala prohlášením, že Evropská unie je připravena podniknout formální kroky k dovršení dohody. „Hlasování v Dolní sněmovně bereme na vědomí. Jsme připraveni také ze strany EU podniknout formální kroky k završení dohody,“ citovala agentura Reuters mluvčí Komise. List The Guardian poznamenal, že Evropský parlament výstupovou dohodu ratifikuje 29. ledna.

Výsledek hlasování v Británii vítá i předseda Evropské rady Charles Michel. EU podle něj nadále trvá na rovných podmínkách jako předpokladu pro jakoukoli budoucí dohodu o vztazích s Londýnem. Odkázal tak na původní unijní požadavek, kdy Brusel podmínil dohodu o volném obchodu bez cel a kvót spravedlivou hospodářskou soutěží.

„Trouba je zapnutá, je nastavená na čtvrtý stupeň, můžeme být hotovi do poledne – nebo do pozdního oběda,“ prohlásil před polednem před hlasováním Johnson. Odkazoval tak na svou „brexitovou dohodu připravenou k upečení“, jak konzervativní premiér mluvil o dokumentu dojednaném s EU v předvolební kampani.

Vůdce opozičních labouristů Jeremy Corbyn brexitovou dohodu označil za strašnou a škodlivou pro zemi. Labouristé se obávají mimo jiné omezení práv pracujících a negativních dopadů na Severní Irsko.

Labouristický stínový ministr pro brexit Matthew Pennycook prohlásil, že podpora brexitu podle vládních představ bude znamenat „nejtvrdší možnou formu brexitu kromě odchodu úplně bez dohody“.

Konečné schválení Dolní sněmovnou se čeká 9. ledna

Návrh zákona do britského práva převádí dohodu o podmínkách odchodu země z EU. V pátek prošel prvním a druhým čtením, poté zamíří do parlamentních výborů, které se jím budou zabývat na začátku ledna. Konečné schválení v Dolní sněmovně se čeká 9. ledna.

Do horní komory parlamentu, Sněmovny lordů, by se měl zákon podle britského tisku dostat 13. ledna a v týdnu od 27. ledna získat formální souhlas královny.

Pokud parlament zákon schválí a Spojené království odejde, nastane přechodné období, jehož konec je zatím stanoven na prosinec 2020. Během něj budou obě strany dojednávat dohody upravující vzájemné vztahy. Británie už nebude členem společenství, prakticky se ale pro firmy a občany nic nezmění. Britská vláda již dala najevo, že návrh brexitového zákona bude obsahovat část, která prodloužení přechodného období vylučuje.

Konec ochrany zaměstnanců

Podle deníku The Guardian vláda z brexitového zákona zároveň vyňala části důležité pro opoziční labouristy. Ty se týkaly například ochrany pracovníků a byly součástí předchozí verze návrhu zákona zveřejněné v říjnu. Tehdejší Johnsonova menšinová vláda doufala, že tak získá hlasy rebelů z řad labouristů.

Předchozí parlament sice brexitový zákon podpořil, odmítl ale Johnsonův plán na jeho mimořádně rychlé schválení tak, aby země stihla opustit EU v termínu 31. října. V novém parlamentu již má Konzervativní strana většinu a očekává se, že zákon jím bez potíží projde.

Brexitovou dohodu musí ještě schválit Evropský parlament, což by se mohlo stát v týdnu od 13. ledna.