Putin: Rusko odmítá jednopolární svět v čele s USA, válku ale nechystá

Moskva - Podle ruského prezidenta Vladimira Putina nevyhovuje jeho zemi světový pořádek po rozpadu Sovětského svazu. Rusko podle něj čelí snaze zablokovat jeho rozvoj a zakonzervovat jednopolární svět v čele se Spojenými státy. Moskva kvůli tomu ale válku nechystá.

„Válku, díky Bohu, nemáme. Ale zcela jasně existuje snaha zamezit různými prostředky našemu rozvoji, existuje snaha 'zmrazit' světový pořádek, který vznikl v posledních desetiletích po rozpadu Sovětského svazu a v jehož čele je jediný nepochybný vůdce, který jím chce zůstat. Chce jím zůstat ve víře, že on může vše a ti druzí mohou jen to, co on jim dovolí a co je v jeho zájmu,“ uvedl Putin podle agentury TASS. Šéf Kremlu hovořil na sjezdu ruských odborářů. 

  • „Takové uspořádání světa Rusku nikdy nebude vyhovovat. Pokud se to někomu líbí, chce žít v podmínkách polookupace. My to ale dělat nebudeme. Nechystáme se ovšem s nikým válčit, chceme se všemi spolupracovat,“ prohlásil ruský prezident. 

Rusko je v současné sobě vystaveno sankcím ze strany Spojených států i Evropské unie kvůli svému přístupu k ukrajinské krizi. Zatímco Západ Rusko obviňuje, že morálně, matriálně i vojenskou silou podporuje proruské separatisty na východě Ukrajiny, Moskva taková tvrzení odmítá jako nepodložená.

Putin nyní Západ kvůli sankcím opět kritizoval. „Nynější pokusy, které se odehrávají mimo jiné s pomocí takzvaných sankcí, v konečném výsledku podle mého názoru nikoho nepotěší… Ve vztahu k takové zemi, jako je ta naše, zcela určitě nemohou být efektivní, i když určitou škodu způsobí. To si musíme uvědomit a musíme zvyšovat úroveň naší suverenity, a to i v ekonomice,“ tvrdí ruský prezident.

Putin má zálusk na Pobaltí, varuje exšéf NATO
  
Bývalý generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Ramussen tento týden v rozhovoru pro britský list The Daily Telegraph varoval, že Putin má nebezpečné ambice sahající za Ukrajinu: chce prý vyzkoušet rozhodnost Západu, pokud jde o Pobaltí. Skutečným cílem Kremlu je podle Rasmussena narušit solidaritu Aliance a obnovit nadvládu Ruska ve východní Evropě

Putin by podle něj mohl provést hybridní útok na některý z pobaltských států, aby otestoval, zda se NATO zmobilizuje.