Oběti útoku v Londýně pomáhaly vězňům s resocializací. Úřady prověřují desítky propuštění

Horizont ČT24: Hrozba terorismu se propsala do britské předvolební kampaně (zdroj: ČT24)

Tři dny po teroristickém útoku lidé v Londýně uctili památku dvou jeho obětí. Těmi byla 23letá Saskia Jonesová a 25letý Jack Merritt. Podle agentury AP oba pracovali v programu zaměřeném na pomoc vězňům při návratu do společnosti. Semináře resocializačního programu pro odsouzené se účastnil i jejich vrah, osmadvacetiletý terorista Usman Khan. Úřady nyní prověřují propuštění více než sedmi desítek dalších vězňů, kteří si odpykávali trest za terorismus.

Pietní akce v centru města se zúčastnili mimo jiné premiér Boris Johnson, opoziční lídr Jeremy Corbyn i starosta britské metropole Sadiq Khan. Most London Bridge, na kterém policisté atentátníka zastřelili, se v pondělí znovu otevřel chodcům i autům.

Ačkoli se život v britské metropoli vrací znovu do normálu, téma terorismu se po pátečním útoku, při kterém další tři lidé utrpěli zranění, propisuje do předvolební kampaně.

Premiér Johnson slíbil zpřísnit tresty pro odsouzené pachatele závažných trestných činů. Labourista Corbyn obvinil konzervativce, že zhoršení bezpečnostní situace v Británii způsobily škrty v rozpočtech policie, probační služby i péče o pacienty s psychickými problémy.

Otec Jacka Merrita vyzval politiky, aby smrt jeho syna nezneužívali v politickém boji. „Jack byl proti všemu, co vy podporujete – proti nenávisti, rozdělování a nevědomosti,“ napsal David Merritt na Twitteru.

Desítky případů pod lupou

Poprvé prohledala protiteroristická jednotka bydliště Usmana Khana v roce 2008. „Narodil jsem se a vyrostl v Anglii, ve Stoke-on-Trent ve čtvrti Cobridge a starší místní komunita mě zná. A když se jich zeptáte, tak oni vědí, že ty nálepky teroristů, které nám dávají – oni vědí, že nejsem terorista,“ uvedl v roce 2008 Usman Khan pro BBC.

O čtyři roky později ho soud s dalšími radikály poslal do vězení za plánování útoků. Mimo jiné na londýnskou burzu. Skupina se měla inspirovat al-Káidou.

Loni byl ale podmínečně propuštěn na svobodu a podle britských médií měl elektronický náramek. Podle policie se v pátek v den útoku účastnil semináře resocializačního programu v budově Fishmonger's Hall, která stojí na předmostí London Bridge. Při návratu na odpolední část programu začal útočit kuchyňskými noži. 

Účastníci akce jej následně pronásledovali na most, kde jej přemohli pomocí hasicího přístroje i rohu z narvala. Policie Khana zastřelila poté, co na něm spatřila sebevražednou vestu. Později se ukázalo, že šlo o atrapu.

Úřady nyní prověřují propuštění více než sedmi desítek dalších vězňů, kteří si odpykávali trest za terorismus. Kvůli porušení podmínek předčasného propuštění se už do vězení vrátil 34letý muž z města Stoke-on-Trent. Ze stejného města ve střední Anglii pochází také Usman Khan.