Podle polských poslanců je sexuální výchova šířením pedofilie. Chtějí ji trestat vězením

Události: Zákaz sexuální výchovy v Polsku (zdroj: ČT24)

V polském Sejmu leží kontroverzní zákon, který počítá s trestem tří až pěti let vězení za výuku sexuální výchovy. Podle autorů normy představuje sexuální výchova pro mládež ohrožení. Odpůrci legislativy zase považují za nebezpečné o tématu, které je v Polsku stále tabu, mlčet.

Internetová kampaň #sexedpl chce mladým ukázat, že o sexu se má a musí mluvit. Její autorka, známá topmodelka Anja Rubiková, napsala o sexu, jeho radostech a hlavně rizicích i knihu, zamýšlenou jako učebnici. „Jsme hnutím, které buduje prostor k otevřenému dialogu na témata související se sexuální výchovou,“ vysvětluje Rubiková.

Její kniha se teď ale může dostat na černou listinu. Polští poslanci totiž v prvním čtení schválili zákon, který sexuální výchovu zakazuje a navrhuje za ni tresty vězení. Autoři normy považují takovou výuku na školách za šíření pedofilie. Ohrožuje podle nich morálku mládeže. Než se návrh dostal do Sejmu, podpisem ho podpořilo skoro 270 tisíc lidí.

Kniha zamýšlená jako učebnice sexuální výchovy může být brzo v Polsku zakázaná
Zdroj: ČT24

„Děti, které se předčasně začínají zajímat o sex, ztrácejí schopnost rozvíjet se ve všech oblastech,“ tvrdí spoluautor zákona Olgierd Pankiewicz. Předlohu podpořili poslanci vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS). Další schvalování čeká už nový Sejm, kde se pro normu chystá vedle PiS hlasovat i ultrapravice.

„Neví se, koho do škol pouštějí. Koho tam pouštějí! Jestli lidi, kteří mají k takové výchově průpravu, nebo někoho, kdo tam chce šířit nějakou ideologii,“ vysvětluje své znepokojení poslanec Práva a spravedlnosti Jarosław Sellin.

„Tresty za to, že děti seznamujeme s tím, co je násilí, co je osahávání, jak nakládat s antikoncepcí, jsou prostě chorobné,“ namítá opoziční poslankyně Joanna Scheuringová-Wielgusová.

Proti zákazu se bude demonstrovat po celé zemi

Sexuální výchova se na polské školy dostává v rámci mimořádných, nepovinných projektů. Jinak patří do předmětu, kde se žáci chystají na rodinný život. „Mluví se tam hlavně o tom, jak budovat rodinu, jak být dobrou manželkou, dobrým manželem, jak udržovat dobré rodinné vztahy,“ popisuje analytička z Grupa Ponton Katarzyna Banasiaková.

Za návrhem zákona stojí stejná nadace, která chtěla prosadit úplný zákaz interrupcí. Ten v roce 2016 rozdmýchal v zemi masové protesty. Jejich pořadatelky teď po celém Polsku svolaly demonstrace proti zákazu sexuální výchovy.