Umělé diamanty jako šperky budoucnosti. Vědci dokážou drahokam vypěstovat za pár týdnů

Horizont: Není drahokam jako drahokam (zdroj: ČT24)

Světu luxusních šperků dominují pravé drahokamy. To se ale podle některých odborníků může v budoucnu změnit. Výroba syntetických diamantů totiž v poslední době pokročila a jejich využití je široké – od šperkařství přes lékařské skalpely až po odstraňování bakterií ze znečištěných vod.

Pracovníci v laboratoři dokážou vyrobit umělý drahokam během několika týdnů. Výrobci mluví o průlomu na trhu se šperky a možné náhradě za diamanty krystalizující miliony let hluboko pod zemským povrchem.

„Může to trvat tři týdny, měsíc nebo i měsíc a půl,“ popsala délku výrobního procesu ředitelka pařížského startupu Diam Concept Alix Gicquelová.

Podle zástupců firmy se tak jedná o diamanty budoucnosti. Drahé kameny jim doslova rostou pod rukama. Od těch klasických vytěžených v dolech se přitom podle nich příliš neliší – a to ani složením, ani vzhledem. Rozdíl je hlavně v nižší ceně a etickém rozměru. „Nemá takové dopady jako těžba hornin a neničí krajinu,“ uvedla Gicquelová.

Umělé diamanty se vyrábí i v Česku

Stejnou cestou výroby se vydal i tým odborníků z Fyzikálního ústavu Akademie věd České republiky. Od pařížského startupu se liší pouze ve skromnějším vybavení, menší míře produkce a také ve využití, které je jen pro vědecké účely.

K vytvoření umělého diamantu je třeba zárodek, který obsahuje uhlík. Ten se pak vloží do speciální komory, ve které se na něj nabalují další diamantové vrstvy. Pokud tam zůstane dostatečně dlouho a opracuje se, může zdobit prsteny nebo náhrdelníky.

„Tato metoda je známá už třicet let a stále se vyvíjí. Ekonomické podmínky pro růst syntetických šperkařských diamantů jsou příznivé,“ poznamenal Andrew Taylor z Fyzikálního ústavu Akademie věd. „V budoucnu těm (diamantům), které jsou vytěžené v dolech, můžou konkurovat,“ dodal.  

Široké spektrum využití

Syntetické diamanty se ale zatím používají hlavně do elektronických zařízení, k čištění odpadních vod, řezání a leštění kovů nebo jako ochranná vrstva na jaderné reaktory. Zásadní roli by v budoucnu mohly sehrát třeba při léčbě rakoviny. O jejich potenciálu na trhu se šperky se názory různí.

„Jsou to pořád syntetické kameny, něco uměle vytvořeného. Přírodní diamant je ta věc, co se těží, která se cení a je něčím výjimečná,“ domnívá se specialista pro obchod s drahými kameny z České diamantové burzy Pavel Hrbáč.  

O jaký diamant jde, se pozná podle certifikace. Jinak se odchylky dají odhalit jenom pod mikroskopem.