Žhavá novinka Hollywoodu. Na sexuální scény dohlížejí speciální koordinátoři

Horizont: Filmaři si oblíbili koordinátory intimních scén (zdroj: ČT24)

Skandály kolem sexuálního zneužívání a obtěžování mění showbyznys. Dva roky po zrodu hnutí MeToo a Time's Up dobyl svět filmu nový obor – koordinátor intimních scén. Jeho úkolem je být prostředníkem mezi herci a režiséry a hlídat všechny scény – od prvního polibku až po znásilnění. Má zaručit, že hercům natáčení nebude nepříjemné.

Na Emily Meadeovou coby prostitutku čekalo v seriálu The Deuce: Špína Manhattanu mnoho intimních scén. Často se při nich necítila dobře, proto se raději obrátila na producenty. „Byla bych klidnější, kdybych měla při natáčení u sebe někoho, jehož práce by byla dohlížet, napomáhat a prostě tam jen být během sexuálních scén,“ vysvětlila herečka.

Práci koordinátora intimních scén dosud využívalo divadlo, ale pro film ji objevila až právě Meadeová. HBO jí před rokem najala koordinátora a rozhodla, že bude u všech sexuálních výstupů – ve všech filmech a seriálech.

V současnosti jsou tito koordinátoři hitem Hollywoodu. Pracují na vlastní pěst, ale i pro větší agentury. Spolupracují s herci i režiséry a dohlížejí na to, aby sexuální pasáže nebyly pro nikoho nepříjemné.

Za zakázky vděčí skandálu Harveyho Weinsteina a následné kampani MeToo. Herečky začaly mluvit o praktikách za kamerou i před ní a žádaly změnu. „Lidé získali pocit, že mohou o svých zkušenostech otevřeně mluvit. A taky máme za sebou dlouhou historii, kdy jsme k intimním scénám nepřistupovali dobře,“ míní koordinátorka intimních scén Jessica Steinrocková.

Přešlapy z minulosti

Třeba ve slavném Posledním tangu v Paříži Marii Schneiderové neřekli, jak bude vypadat scéna s jejím znásilněním, aby její hněv a ponížení byly opravdové. Ve snímku Život Adèle zase režisér nebyl spokojený, dokud se mladé herečky necítily jako prostitutky.

Právě pro začínající herce připravují koordinátoři intimních scén speciální workshopy, kde je učí, že hanba před kamerou nemusí být skutečná, že se nemusí jen přizpůsobit.

Zároveň si tak vychovávají vlastní konkurenci, protože mezi účastníky vybírají deset nových kolegů. „Tento workshop mě naučil, že ,ano‘ může být velmi silné, když máme možnost říct ne. A zároveň, že ,ne‘ může být taky silné, když víme, že je bezpečné říct ,ano‘,“ konstatovala herečka Heather Acsová.

Sexu ve filmech neubývá, zájem o koordinátory intimních scén ale postupně roste. Využívá je už i Netflix, třeba v seriálu Sexuální výchova.