Hawking: Umělá inteligence může znamenat zkázu lidstva

Londýn - Podle světově proslulého vědce Stephena Hawkinga představuje snaha o vytvoření myslících strojů ohrožení existence lidstva. O rizicích spojených s umělou inteligencí se diskutuje už dlouho. Teď před ní ale varoval i jeden z nejuznávanějších mozků současnosti, i když by sám bez pokročilých technologií nepronesl ani slovo.

„Primitivní formy umělé inteligence se už ukázaly jako velice užitečné. Ale myslím, že vývoj plně umělé inteligence by mohl znamenat zkázu lidstva,“ varoval britský vědec, který trpí amyotrofickou laterální sklerózou, kvůli níž je zcela paralyzován a komunikovat může jen prostřednictvím hlasového syntetizátoru.

  • Stephen Hawking: „Umělá inteligence by žila vlastním životem, sama by se stále rychleji vylepšovala. Lidé, které omezuje pomalá biologická evoluce, by tomu nedokázali konkurovat.“

Podobné vize zatím byly doménou filmařů. Ve snímku 2001: Vesmírná Odyssea se palubní počítač vzepře posádce kosmické lodi a začne ji likvidovat. Ve filmové sérii Terminátor pak umělá inteligence jadernými zbraněmi téměř vyhladí lidstvo a jedinou šancí na jeho záchranu je pokus změnit minulost.

Varování před umělou inteligencí Hawking pronesl při prezentaci nového komunikačního systému, který mu pomáhá konverzovat a pracovat lépe než dosud. Díky novému typu monitoru a syntetizátoru je Hawkingova řeč rychlejší a sám vědec dokáže pracovat produktivněji. „Posouváme hranice toho, co je možné. Bez neustále se zlepšujících technologií bych nebyl schopen s vámi mluvit,“ upozorňuje vědec.

Horizont: Umělá inteligence jako zkáza lidstva? (zdroj: ČT24)

Nedávno před umělou inteligencí varoval i americký miliardář a vynálezce Elon Musk, jehož firmy vyrábějí elektromobily a létají do vesmíru. Stroje nadané schopností se samy zlepšovat by se podle něj mohly rozhodnout, že se obejdou bez lidí: „Mohly by dospět k názoru, že zbavit se nevyžádané pošty znamená zbavit se lidí, jejího zdroje.“

Jiní odborníci ale tak pesimističtí nejsou. Věří, že umělá inteligence lidstvo posune dál a zajistí další etapu jeho vývoje. S pesimisty se ale shodují v tom, že změna, kterou vyspělé stroje přinesou, bude převratná.

Podle optimistů lidé nad stroji kontrolu nikdy neztratí. A pokud umělá inteligence začne zlobit jako v televizním seriálu Návštěvníci, kde centrální mozek lidstva mylně předpoví zánik planety, vždy se najde někdo, kdo chybu napraví.