Boj o vodu. Indie prožila extrémně suché léto, cenná kapalina se i kradla

Sucho v Indii ohrožuje především nejchudší část obyvatelstva (zdroj: ČT24)

Indie dlouhodobě trpí suchem, letošní léto však bylo v tomto ohledu mimořádně kruté. Vyschlé rezervoáry a studny řešili v celé zemi s tím, že nejhůře situace dopadá na nejchudší. Podle britské charity WaterAid nemá přístup k čisté vodě poblíž svých domovů 12 procent Indů, což čítá 163 milionů lidí.

Devítiletá Sakshi Garudová má po škole jasný program. S dětmi ze sousedství jede 14 kilometrů vlakem na nádraží, kde je přístupný kohoutek. Natočení plné konve je však riskantní. Není k tomuto účelu určená a policie to kontroluje. Děti se tak musí schovávat.

Další problémy přichází ve vlaku. Cestující totiž nevidí děti s nádobami rádi. „Říkají, že tam nemáme chodit, nebo nám konve rovnou vylijí,“ vypráví Sakshi Garudová.

Její každodenní martyrium je však nezbytností – rodina by jinak zůstala úplně bez vody. Matka kvůli práci kolem domu pro tekutinu jezdit nestíhá. „Bojím se o ni. Každý den si říkám, co když jí ujela noha a spadla. Nemůžu na to přestat myslet,“ postěžovala si Swati Garudová.

Městské rezervoáry a studny v létě v mnoha městech úplně vyschly. Mnohá města zásobují cisterny, čekací doby se ale protáhly i na několik dnů. „Někdy auto nepřijede třeba čtyři dny a lidé se pak o vodu perou,“ popsala jedna z obyvatelek Dillí. Množily se také zprávy o únosech cisteren.

Moře hrozí spolknout Mumbaí

Naopak příliš mnoho vody trápí obyvatele slumů v nejlidnatějším městě Indie. Břehy Mumbaí hrozí spolknout monzuny a moře. Podle předpovědí OSN může hladina kvůli globálnímu oteplování stoupnout do konce století o metr. V takovém případě by skončila pod hladinou čtvrtina třináctimilionové megapole.

Za posledních 15 let stoupající voda ukrojila z některých pláží i dvacet metrů. Místní vláda staví protizáplavové zdi a obnovuje porosty mangrovníků, kterých na přelomu tisíciletí zmizela skoro polovina. „Od roku 2015 se nám podařilo obnovit porosty na 82 procentech rozlohy,“ sdělil pracovník městského úřadu v Mumbaí.

Podle aktivistů by se ale především měly začít urychleně řešit příčiny klimatické změny. V indických městech stejně jako jinde po světě za to minulý pátek demonstrovaly tisíce především mladých lidí.