Na Ukrajině vznikne prozápadní koalice. S Tymošenkovou i Ljaškem

Kyjev - Prozápadní strany zvolené v říjnových parlamentních volbách na Ukrajině se dohodly na koalici. Zástupci pěti politických subjektů včetně dvou nejsilnějších stran - prezidentského Bloku Petra Porošenka a Lidové fronty premiéra Arsenije Jaceňuka - mají koaliční smlouvu slavnostně podepsat během prvního zasedání parlamentu ve čtvrtek 27. listopadu.

Na koaliční vládě se bude kromě dvou jmenovaných stran podílet rovněž strana Svépomoc lvovského starosty Andrije Sadového, populistická Radikální strana Oleha Ljaška a strana Vlast bývalé premiérky Julije Tymošenkové.

Arsenij Jaceňuk: „Rád bych vyslal velmi silný signál o jednotě mezi prezidentem a premiérem, o jednotě mezi Blokem Petro Porošenka a mnou vedenou Lidovou frontou“

Jednání o možné budoucí koalici začalo na Ukrajině koncem října, tedy ještě před tím, než byly známy konečné výsledky parlamentních voleb. Z nich pak vyplynulo, že nejvíce poslanců - 132 - bude mít v Blok Petra Porošenka. Jaceňukova Lidová fronta bude disponovat 82 zákonodárci a zbylé tři strany pak mají dohromady 74 mandátů. Budoucí vláda tak má ve 450členném ukrajinském parlamentu pohodlnou většinu.

  • Mezi hlavní body koaličního programu patří podle ukrajinských médií kurz na evropskou integraci země, orientace na členství v Severoatlantické alianci, zrušení poslanecké a soudní imunity a možnost ústavního odvolání hlavy státu, takzvaného impeachmentu.
  • Podle poslanců z Jaceňukovy Lidové fronty se budoucí vláda zaměří na posílení obranyschopnosti země, hospodářský rozvoj a soudní reformu.

Pro Tymošenkovou je zásadní věcí zrušení poslanecké imunity i neutrality země
   
Julija Tymošenková považuje za klíčové paragrafy koaliční smlouvy o zrušení poslanecké imunity, o což se prý zasadila právě ona. „Ve schváleném návrhu koaliční smlouvy je vytyčen úkol zrušení imunity všech politiků bez výjimky, dále soudců, prezidenta a poslanců,“ řekla Tymošenková novinářům.

Julija Tymošenková při nedávných volbách do ukrajinského parlamentu
Zdroj: ČTK/TASS/Konstantin Sazonchik

Za prvořadý úkol označila bývalá premiérka zrušení neutrality zakotvené dosud v ukrajinské ústavě. Podle kyjevských novinářů se koalice v programovém prohlášení otevřeně a jasně hlásí k úsilí o členství v NATO. Očekává se přitom, že tento krok vyvolá prudkou reakci Moskvy, která na zachování ukrajinské neutrality opakovaně trvá.

Biden jednal v Kyjevě, o možném rozšíření vojenské spolupráce se nezmínil

Porošenko se dnes v Kyjevě sešel s americkým viceprezidentem Joe Bidenem. Washington bude vždy podporovat demokratické změny na Ukrajině, řekl Biden, ale o žádné nové formě pomoci Kyjevu se nezmínil. Podle kyjevského tisku se přitom očekávalo oznámení posílení vojenských vazeb mezi Spojenými státy a Ukrajinou, schůzka obou státníků ale do spekulací o dodávkách amerických zbraní na Ukrajinu jasno nevnesla.

Joe Biden s manželkou po příletu do Kyjeva
Zdroj: Maxim Nikitin/ČTK/ITAR-TASS

Porošenko v této souvislosti řekl, že se s Bidenem dohodli na „závažné konzultativní a finanční pomoci Ukrajině“ ze strany Spojených států a Mezinárodního měnového fondu. Pomoc, jejímž smyslem je realizace ukrajinských reforem, má podle prezidenta přijít v nejbližší době.
 
„Udělejte, k čemu jste se zavázal, pane Putine,“ vzkázal Biden z Kyjeva do Moskvy. Ruský prezident Vladimir Putin musí podle něj dostát závazkům, které vyplývají z dohod o příměří na východě Ukrajině uzavřených počátkem září v Minsku.

Dopoledne doprovodil americký host Porošenka do centra Kyjeva, kde ukrajinský prezident položil květiny k památníku obětí krvavého zásahu na centrálním náměstí Nezávislosti letos v únoru. Demonstranti ale prezidenta přivítali pískotem. Z davu nespokojenců, kteří žádali důsledné potrestání viníků, se ozývaly výkřiky „Hanba“ a „Pryč s Porošenkem“. Lidé shromáždění na náměstí volali po potrestání protagonistů režimu svrženého proruského prezidenta Viktora Janukovyče a nynější vládě vyčítali nedostatečně tvrdý postup proti exprezidentovi a jeho lidem.

Vydáno pod