„Je to jako hodit kámen a schovat ruku.“ Papež se poprvé ohradil proti kritikům

Horizont ČT24: Papež se poprvé ohradil proti kritikům (zdroj: ČT24)

V západní Evropě a Spojených státech se vzájemně obviňuje liberální a konzervativní křídlo katolické církve, zatímco věřících rapidně ubývá. Na poselství současného papeže Františka ale slyší ti, o které Západ nestojí: obyvatelé subsaharské Afriky, jihovýchodní Asie a Latinské Ameriky. Papež se proti kritice poprvé veřejně ohradil po návratu z Afriky.

Papež František je od roku 2013 novým hlasem Vatikánu – k nelibosti konzervativců. Zejména, ale nejen, ve Spojených státech na něj už roky útočí duchovní, televizní stanice a internetové servery. Kvůli boji za ochranu životního prostředí v zemích třetího světa, soucitu s migranty, toleranci k rozvedeným a znovu sezdaným katolíkům.

Při návratu z Afriky do Vatikánu se papež František poprvé veřejně a ostře ohradil vůči kritice z amerických konzervativních církevních kruhů. Prohlásil, že mu jeho odpůrci vrážejí nůž do zad. Možnosti rozštěpení katolické církve, k níž se ve světě hlásí víc než jedna a čtvrt miliardy věřících, se podle svých slov nebojí. Modlí se ale, aby nenastala.

„Kritizovat bez přání slyšet odpověď a bez dialogu, to není vedeno láskou k církvi. Je to jako hodit kámen a schovat ruku,“ vyjádřil se papež František.

Na africkém turné zůstal papež František svým zásadám věrný. Vždy se zastával lidí na okraji a bezmocných. Navštívil Mosambik, Mauricius a Madagaskar. Ten je jedinou zemí, která od své nezávislosti zchudla, aniž by ji decimovala válka.

„Papež podporuje chudé, promlouvá k nim jasnou řečí. Dbá na práva chudých a dětí a mladých lidí. Je to nesmírné štěstí,“ chválí naopak současného papeže jeho argentinský krajan, otec Pedro Opeca.

Před třiceti lety začal Opeca s těmi nejnuznějšími, žijícími z odpadu na obří skládce budovat vesnici. Dnes stojí na předměstí hlavního města Madagaskaru vesnice Akamasoa – domy a obživa pro 25 tisíc lidí, a školy a učiliště pro 14 tisíc dětí. „Nechci už přebírat odpad jako maminka. Není to spravedlivé. Ale náš život se změní. Chci se stát učitelkou nebo doktorkou,“ svěřila se Maminiriana, desetiletá školačka z projektu Akamasoa.

Posledních šest let je první dobou od 14. století, kdy jsou naživu dva papežové – Benedikt 16., který rezignoval, a jeho nástupce František. Přestože se Benedikt drží v ústraní, stal se modlou konzervativců. Italský exministr vnitra Matteo Salvini se nechal ve své kampani proti migraci fotit s nápisem na tričku – Můj papež je Benedikt.

Podle Františka vede jeho odpůrce politická ideologie, sociální cítění nazývají komunismem. On ale tvrdí, že právě v tom se důsledně řídí odkazem Jana Pavla II., kterého ultrakonzervativci paradoxně uctívají.

„Nebojím se rozštěpení církve, ale modlím se, aby nenastalo, protože na tom závisí duchovní zdraví mnoha lidí. Veďme dialog, opravujme se, pokud dochází k chybám. Ale cesta schizmatu není křesťanská,“ dodal svatý otec.