Před pětadvaceti lety se sPřátelili Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler a Ross

Horizont: Seriál Přátelé slaví pětadvacet let od vstupu na obrazovky (zdroj: ČT24)

Před čtvrtstoletím na americké obrazovky vtrhla šestice newyorských Přátel. Komediální seriál celkem o 236 epizodách se za tu dobu rozšířil do celého světa a stal se legendou, kterou si oblíbilo několik generací.

Seriál Přátelé baví diváky po celém světě už pětadvacet let. V New Yorku, kde se děj odehrává, čeká od soboty fanoušky velká oslava.

Díky vystaveným rekvizitám tak budou moct jeho příznivci opět prožít seriálová dobrodružství. Mimo jiné budou mít možnost uvelebit se na legendární pohovku, kam slavná šestice usedala mezi lety 1994 a 2004.

„Myslím, že jde o mimořádnou a ikonickou show s fanoušky po celém světě. A pro ty z New Yorku je to příležitost se tu projít a znovu si oživit své vzpomínky,“ uvedla herečka Maggie Wheelerová, která v sitcomu ztvárnila otravnou Chandlerovu přítelkyni Janice. 

Přátelé baví diváky i v současnosti

I po pětadvaceti letech nepřestává seriál své příznivce přesvědčovat o tom, že život je třeba brát s nadhledem. Příběhy o dospívání, lásce, zklamání a v neposlední řadě přátelství přitáhl k obrazovkám diváky několika generací.

Seriál, který mohli sledovat lidé ve více než sto zemích, se tak i v současnosti umisťuje na velmi dobrých místech v žebříčcích sledovanosti. 

„Myslím, že seriál je nestárnoucí. Příběhy, postavy samotné. Všichni, bez ohledu na to, kolik jim je, se v seriálu mohou najít,“ řekl James Michael Tyler, který v Přátelích hrál barmana Gunthera.

Z herců Přátel se během let staly hvězdy a jejich plat vyrostl z dvaadvaceti tisíc dolarů na rovný milion za díl. Poslední epizodu sitcomu sledovalo jen ve Spojených státech přes padesát milionů diváků. Na své konto získal seriál mimo jiné sedm cen Emmy a Zlatý glóbus.