Nigerijští islamisté z Boko Haram popřeli příměří, unesené školačky už provdali

Kano - Nigerijské islamistické hnutí Boko Haram v pátek popřelo, že uzavřelo příměří s tamější vládou. Zároveň podle agentury AFP vyloučilo jakoukoli možnost, že by zástupci islamistů do budoucna s představiteli vlády zasedli k jednacímu stolu. Tím také dali radikálové najevo, že o propuštění více než 200 školaček unesených po letošním přepadení dívčí školy ve městě Chibok nemůže být ani řeč.

Šéf organizace Abubakar Shekau navíc na videonahrávce zaslané AFP uvádí, že osud dívek byl takový, že byly konvertovány k islámu a následně provdány. Podle Shekaua zadržují islamisté od července i jednoho německého občana.

Nigerijská vláda přitom oznámila v polovině října, že se s islamisty dohodla na příměří. Násilnosti ale pokračují. V pátek exploze tří náloží na rušném autobusovém nádraží ve městě Gombe na severovýchodě Nigérie zabila nejméně osm lidí, další více než tři desítky osob utrpěly zranění. Minulý týden bylo uneseno zhruba 60 žen a dívek ze dvou měst nedaleko Chiboku. Několik desítek žen a dívek zmizelo rovněž ve státu Adamawa.

Unesené Nigerijky na videu Boko Haram z května 2014
Zdroj: ČT24

Organizace Boko Haram bojuje proti ústřední vládě od roku 2009. OSN skupinu letos v květnu zařadila na svůj oficiální seznam teroristických organizací, Spojené státy tak učinily už loni. Jen za letošní rok při zhruba stovce teroristických útoků skupina zabila přes 3 000 lidí, celkem násilnostem podlehlo až 10 000 osob. Kolem 700 000 lidí muselo kvůli bojům opustit své domovy.