Šíitští povstalci tvrdí, že jejich střely zasáhly saúdskoarabské letiště

Jemenští šíitští povstalci známí jako Húsíové vypálili deset balistických raket na letiště v saúdskoarabském pobřežním městě Džizán. Agentuře Reuters to řekl vojenský mluvčí Húsíů, podle kterého si útok vyžádal desítky obětí. Mluvčí saúdskoarabské koalice bojující proti povstalcům informaci o obětech nepotvrdil a uvedl, že koaliční síly zneškodnily šest povstaleckých střel.

Letiště v Džizánu je pravidelně terčem húsíjských střel či bezpilotních letounů. Mluvčí povstalců prohlásil, že poslední úder byl „největší operací se středními balistickými zbraněmi“ od začátku války v Jemenu.

V konfliktu proti sobě stojí šíitští Húsíové podporovaní Íránem a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Útoky povstalců na cíle v Saúdské Arábii v posledních měsících nabírají na intenzitě, koalice v reakci na to míří na vojenské cíle povstalců v Jemenu, především v okolí hlavního města Saná, které je pod jejich kontrolou.

Odpálení raket na Džizán je druhým útokem, který v neděli povstalci ohlásili. Předtím údajně vyslali bezpilotní letouny ke kontrolním věžím letiště Abhá na jihozápadě Saúdské Arábie a letecké základny Chamís Mušajt. Druhá strana v reakci oznámila, že sestřelila dron letící ze Saná k rezidenční čtvrti města Chamís Mušajt.